2009-09-28

Shopping spree

Efter att taket blev betydligt billigare än väntat och felet på bilen visade sig vara av trivial karaktär bestämde vi oss för att slå till och köpa oss en ny tv, något vi funderat på under en längre tid. När det dessutom dök upp en som passade perfekt på vår kravbild på superrea på MediaMarkts tre-år-i-Svergie-jubileum bestämde vi oss för att slå till. Det passade också bra eftersom vi hade bestämt oss för att köpa en luftavfuktare på Rusta som ligger precis brevid, så vi skulle ändå passera där.

Just som vi satt framför tv:n och gladde oss över att vi snart skulle få en mycket större och finare nästa dag började det låta som om någon höll på med vägarbete i tvättstugan. Det var tvättmaskinen som smällde som en galning, och det verkade inte bero på att den stod snett eller så. Den har haft liknande ljud för sig tidigare, men bara när den gått som torktumlare, det är en kombi-maskin, och inte alls i samma styrka. Vi såg plötsligt tv-köpet segla iväg och göra plats för en ny tvättmaskin istället...

Jag gick och satte mig vid datorn och började kolla runt på tretti.se efter någon ny maskin. Frun kom förbi och tittade lite men tyckte nog att vi skulle köpa separat tvätt och tork nu när vi hade gott om plats - kombimaskinen köptes när vi fortfarande bodde i lägenhet. Jag tittade lite till och konstaterade att det blev ännu dyrare på så vis. Vi bestämde oss då för att satsa på tvn och låta tvättmaskinen leva vidare ett tag till - tills vi planerat köpa en eller tills den faktiskt sa upp sig helt och hållet. Lite oljud kunde vi nog leva med.

På väg till jobbet dagen efter såg jag en annons från Electrolux Home med en väldigt nedsatt tvättmaskin där dom dessutom bjöd på leverans, installation och bortforsling. Då även dom har en butik i området där MediaMarkt och Rusta finns bad jag frun att titta till dom när hon åkte för att köpa luftavfuktaren. Väl där tyckte hon att maskinen verkade bra och lyckades även pruta ner en torktumlare till samma pris som tretti.se hade och få installation av den - så vips hade vi köpt både tvättmaskin och torktumlare.

TV:n var redan köpt, och luftavfuktaren var ju bestämd att köpa så det blev nästa anhalt. På väg hem stannade hon också vid Coop och köpte en personvåg som vi sneglat på nedsatt till halva priset just nu - och naturligt vis massa annat när hon "ändå var där". Det blev en svettig dag för kreditkortet helt enkelt... Hur fick vi då ihop allt det där? En väl tilltagen buffert var steg ett. Steg två blev att fylla på bufferten genom att ta halva kostnaden för taket från "amorteringskontot" - så nu är bufferten nästan på önskad nivå igen.

Som jag skrivit om vid ett flertal tillfällen så har Östgöta Enskilda/Danske Bank något som kallas DuoFlex som gör att man får samma inlåningsränta som den rörliga räntan på sitt bolån. Det har medfört att vi slutat amortera och istället månadsvis sätter över amorteringspengarna där. I praktiken lånade vi alltså halva kostnaden för taket, då vi ansåg att husets värde ökade med absolut minst så mycket av att vi bytte det. Nu velar jag bara om ifall jag ska skriva upp husets värde med så mycket eller låta det bli ett hack i kurvan för "reella benet".

1 kommentar:

  1. Tips!

    Tretti.se har butik i Sthlm där man kan köpa över disk och samtidigt klämma och känna på maskinerna.

    Vi gjorde ett superfynd då de hade fått in exakt den torktumlaren som vi hade spanat in som en retur.

    Detta gjorde att vi kom över en ny maskin till bra rabatterat pris.

    SvaraRadera