2010-05-11

Tack för den här gången, Skagen Global

Det ser ut att bli lite skakigt framöver, och framför allt verkar det bli tufft för Euron. På grund av dessa två fakta gör jag en del omplaceringar i portföljen.

Skagen Global byts ut mot Aberdeen Global World. Den senare hade jag under börsraset 2008 och den klarade sig klart bättre än Skagen. Finns lite skrivet om det här. När krisen byttes till hausse hängde dock inte Aberdeen med Skagen varför jag bytte till den. Mer om det här. Eftersom det känns lite skakigt nu igen så går jag alltså tillbaka till Aberdeen.

Vidare kastar jag ut Evli Corporate Bond, en företagsobligationsfond i Euro. Jag har tidigare trott att euron ska repa sig, men det verkar bli svårt. Euron har stora problem och det stora räddningspaketet stillade inte marknaden mer än en dag. Jag byter därför ut den mot nykomlingen i PPM systemet, HQ Corporate Bond, som i huvudsak har sina företagsobligationer i svenska kronor, 83 %, och norska kronor, 13 %. Känns klart tryggare.

Jag flyttar också fem procentenheter av Sverigefonden tillbaka in i likviditetsfonden.

Nya fördelningen som följer:
443606 Aberdeen Global - World Equity Fund 25 %
503755 Danske Invest Global Emerging Markets 25 %
393314 HQ Sverigefond 20 %
418699 Simplicity Likviditet 15 %
537639 HQ Corporate Bond 15 %

4 kommentarer:

 1. Varför inte Öhman företagsobligationsfond framför HQ corporate bond?

  SvaraRadera
 2. Kolla den här grafen vad som hände under andra halvan av 2008 med den... graf

  SvaraRadera
 3. 22% ner !
  Hur kunde det gå så illa ?

  Jag gillar HQ Obligationsfond 178335.
  AMF långräntefond var inte heller dum att ligga lång i under sista halvan av 2008 , gav 16.2% och jag förstår fortfarande inte att den inte sjunkit tillbaka nu när reporäntan bara kan bli högre.

  SvaraRadera
 4. I slutet på 2008, kreditkrisen, ville plötsligt ingen låna ut pengar till företag längre vilket fick räntan på företagsobligationer att rusa i höjden vilket ju innebär det motsatta för företagsobligationsfonder... Och Öhman misslyckades rätt rejält med att ligga rätt i positionerna där.

  Jämförelsen är dock inte riktigt rättvis i ärlighetens namn eftersom HQ-fonden vid det tillfället hette High Yield och inte hade företag som primärt fokus. Den bytte namn och fokus efter kreditkrisen. Jag hoppas dock att dom hade lyckats bättre - så mycket sämre vet jag inte om det varit möjligt.

  SvaraRadera