2010-11-04

Rapportkommentarer Q3

Nu har alla portföljbolag utom Skrutten (Orexo) rapporterat för Q3. Här följer en radda snabba kommentarer...

Danske Bank (Danmark)
Danske kom med en bra rapport, och framförallt glädjande var att dom ser avsevärt lägre kreditförluster för räkenskapsåret jämfört med det förra, att jämföra med den tidigare prognosen som sa något lägre. Aktien stack upp och har fortsatt i samma riktining några dagar till vilket gör att den är uppe på årshögsta igen.

Vad gäller mina egna affärer med banken så lyckades vi till slut lösa problemet med koddosan, men jag är inte så nöjd med 40 punkters höjd ränta under den gångna månaden och dessutom sänkt rabatt när november tar slut... I dagsläget kan jag få 2,40% hos SkandiaBanken och 2,49 % hos SBAB, då med tre månaders bindningstid. Sänks min ränterabatt hos Danske med 20 punkter kommer jag ha 2,38 % bundet i en månad. Med tanke på att räntorna tycks vara på väg upp så misstänker jag att 2,40 % i tre månader är bättre än 2,38 % i en.

Fortsättning följer... Skulle jag lämna banken som kund kommer jag säkerligen sälja åtminstone halva innehavet. Då passar det ju bra att aktien är på årshögsta!

Fortum (Finland)
Även Fortum kom med en bra rapport och har varit uppe på årshögsta under perioden. Fortum är ju ett av få bolag som tjänar på en stark krona, så dom har gynnats av kronrallyt vi sett under det senaste året.

I övrigt inte så mycket att säga, stabil aktie som ligger stabilt i portföljen.

H & M
Jag har många gånger sagt, framförallt innan jag köpte H&M, att värderingen är ansträngd och inte klarar av mycket till besvikelse. Trots det har H&M allt som oftast fortsatt imponera och inför rapporten hade aktien stigit en hel del under sensommarn. Nu blev rapporten dock inte så lysande som analytikerkollektivet hoppats och aktien sjönk tillbaka ganska markant när siffrorna publicerades. Inte heller bra försäljningssiffror för september orkade lyfta aktien och många har sänkt sina riktkurser. P/E på TTM är under 20 för tillfället, vilket får anses vara lågt för Hennes. Skulle alltså kunna vara läge att Öka i aktien. Det förutsätter dock att något annat säljs för att gå ihop med min strategi.

Investor A
Investor går mer och mer mot onoterade innehav, och längre och längre in i skola, vård och omsorg. Aktien känns väldigt trygg, men tämligen ospännande. Inga planer på att sälja, inga planer på att öka. Den sitter bra där den sitter.

Orc Software
Rapporten från Orc var inget glädjepiller. Mycket beroende på HQ Bank, som uppenbarligen var en ganska stor kund för Orc. Samgåendet med Neonet tycker inte ha fallit på plats riktigt än, och frågan är om det någonsin kommer att göra det. Förslag om regleringar på finansmarknaden går också emot Orc och frågan är om inte glansdagarna är förbi. Jag har funderat på att sälja under några månaders tid, men än så länge har jag aktierna kvar.

SCA B
SCA levererade ett stabilt resultat, som dock inte riktigt föll alla på läppen. Beat is the new normal, som Finansblogg skrev, och att bara leverera resultat som förväntat räcker inte. SCA är fortfarande mitt största innehav och det får det gärna fortsätta vara. Jag ligger still.

SKF B
Kullagerfabriken överraskade marknaden så till den grad att aktien faktiskt steg! SKF brukar i princip alltid slå förväntningarna, och i princip alltid sjunka på börsen när dom gör det. Den här gången var det dock så mycket bättre att aktien rusade, och dagen efter så haglade det höjda riktkurser och rekommendationer kring bolaget. SKF är nu klar två i portföljen och börjar närma sig SCA så sakteliga. SKF är också den aktie i portföljen som har haft bäst utveckling, cirka 160 % upp exklusive utdelningar - och det har blivit en hel del utdelningar genom åren. Aktien stannar!

StatoilHydro (Norge)
Statoil var senaste bolaget att rapportera och det var ingen rolig läsning. På grund av flera omfattande underhållsarbeten tvingas dom sänka prognosen för sin produktion under årets sista kvartal. Jag gillar inte heller att dom börjat sälja ut mackarna i bolaget Statoil Fuel & Retail. Det var ju mycket mackarna jag ville åt när jag köpte. Har inte hunnit räkna på det nya bolaget, men det är inte omöjligt att jag i förlängningen köper det i ställe - eller också. Det får bli lite räkneövningar framöver. Tills vidare ligger jag lågt.

TeliaSonera
Sist, men långt från minst, har turen kommit till Telia. Siffrorna var fina och framtiden var ljus. Aktien var på årshögsta så sent som idag. Aktien har också äntligen tagit sig över kursen som France Telekom inte lyckades köpa Telia för. Summa summarum så behåller jag mitt innehav.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Angående H&M så brukar jag ställa frågan hur mycket kan aktien gå ner om kommande rapporter blir beskvikelse eller något oväntat händer?

    Man börjar inser att nedgången är begränsat! Mycket svårt att se att H&M går under 180 kr, vilket är lika med en nedgång ca 20%!

    SvaraRadera