2007-02-26

Tjäna pengar på din blogg eller hemsida

I fredags blev jag nyfiken på hur man gör för att tjäna pengar på sin blogg eller hemsida nu för tiden. Jag sökte runt på nätet och fick känslan av att man som privatperson tjänar mest på ett enkelt sätt med hjälp av Google AdSense. Är man ett företag eller om man har en privat sida med så stark läsarbas att man kan skaffa sponsorer finns det nog mer att tjäna där, men har du inte det så är AdSense väldigt enkelt att komma igång med och du har absolut inget att förlora.

Att skaffa AdSense är nämligen gratis. Du skapar ett konto (länk till höger), väntar en stund på att Google ska godkänna din förfrågan, och lägger sen bara in en snutt html på den eller dom sidor där du vill ha annonserna. Snutten genereras efter dina önskemål om färg och storlek med ett verktyg på AdSense-sajten. Efter att AdSense sökt igenom sidan så dyker det upp annonser som relaterar till innehållet där du lade din html-snutt. Pengar ramlar sen in på ett konto varje gång någon klickar på en annonslänk på din sida och utbetalas månadsvis, förutsatt att summan överstiger 100 dollar. Det är dock förbjudet att klicka själv eller att uppmana besökare att klicka på dom!

Förutom den funktionen, "AdSense for content", finns också "AdSense for search" där du genom att lägga till en sökfunktion på din sida kan få betalt om dina besökare använder den och sedan klickar på en sponsrad länk i sökresultatet.

Det finns också något som kallas för "Hänvisningar" som du ser här i högerspalten. Med dom får du in en slant på kontot om någon via din sida följer hänvisningen och senare blir användare av tjänsten.

Så sammanfattningsvis; Har du en hemsida och inget emot ett par reklamlänkar så finns det ingen anledning att inte ha det. Du kanske inte tjänar storkovan, men förr eller senare droppar väl första 100 dollarna in, och allt du gjort var att lägga fem minuter på att skaffa AdSense. Och du som vet reglerna kan ju vara lite generös och klicka på intressanta annonser på sidor du gillar... ;-)

5 kommentarer:

 1. Är det tillåtet att uppmana besökare att INTE klicka på reklamen?

  Det kan ju ge en ekonomisk kickback... Vi vet ju alla att det är roligare om man inte får!

  SvaraRadera
 2. Kanske ta fram en banner som med stora bokstäver proklamerar [ABSOLUT FÖRBJUDET ATT KLICKA PÅ ALL REKLAM] och sälja till AdSense-användare? Känns som en potentiell kassako!

  SvaraRadera
 3. Hej,
  vi vänsterveganfeminister anser att begreppet "kassako" är kränkande för kvinnor eftersom det är kapitalistiskt och därmed förnedrande för korna. KOR ÄR OXÅ MÄNNISKOR!!!!

  SvaraRadera
 4. Min teori är att du har slutat att blogga innan du har tjänat $100 från AdSense.

  SvaraRadera
 5. Kanske det, men pengarna fortsätter ju trilla in så länge sidan finns kvar på nätet och folk ramlar in från någon passande sökning... Men vi får se! Vad som än händer har jag inte förlorat något på äventyret. ;)

  SvaraRadera