2010-12-16

Med huvudet i det blå

Läste en artikel på DN baserat på en undersökning som Länsförsäkringar har låtit göra. Artikeln handlar om att bolånekunder har dålig koll. Bland siffrorna som DN lyfter fram ur rapporten reagerar jag på att 24 % inte vet hur stora lån dom har. Det är dock oklart hur frågan ställts. Måste man veta exakt? Det kan ju vara svårt att ha en exakt siffra i huvudet om du har månadsvis amortering. Oklart alltså hur alarmerande det faktiskt är!

En sak som jag verkligen gick igång på var istället att en privatekonom på Länsförsäkringar uppgavs säga att man blir mer sårbar för arbetslöshet och sjukskrivningar om man har rörlig ränta. Ett i högsta grad felaktigt påstående! Det är snarare så att du vid arbetslöshet på grund av lågkonjunktur oftast klarar dig bättre med rörliga räntor då en lågkonjunktur brukar få Riksbanken att sänka räntorna. Sitter du med bundna räntor betalar du lika mycket som du gjorde när allt var bra! Kollar man dock i Länsförsäkringars eget pressrum säger hon dock att man blir mer sårbar när räntorna går upp. Ett i högsta grad korrekt påstående!

Kollar man vidare hos Länsförsäkringar själva finner man också ett par intressanta siffror till. En väldigt intressant var att 45 % ser sin amortering som ett sparande och 41 % ser det som en boendekostnad. Övriga 14 % amorterar inte alls. Man hade kunnat hoppas att det primärt vad folk med låg belåningsgrad som inte amorterade, men så tycks inte vara fallet. Istället är det de yngsta och de ensamstående som är överrepresenterade. Det är också betydligt vanligare bland bostadsrättsägare.

Hela DN-artikeln finns här: Så dålig koll har bolånekunder
Hela rapporten finns här: Rörlig ränta vanligast bland dem med störst bolån

3 kommentarer:

  1. Hela rapporten finns länkad på länsförsäkringar (din nedersta länk). Det verkar som om de frågade "hur stort bostadslån har du" med alternativen "0-500 000", "500 000-1 000 000", "1 000 000-1 500 000" och så vidare.
    24 % säger att de inte vet. Bland
    ensamstående utan hemmavarande barn uppger 31 procent att de inte vet hur stora bolån de
    har.

    Min spontana tolkning är att alternativet "vill inte svara" inte finns med...

    SvaraRadera
  2. Jag är relativt ung (28) med en lånebörda på ca 85-90 % och har valt att inte ammortera utan istället lägga de pengarna på olika aktier/fonder istället med förhoppningen att de på medellångsikt kommer öka mer än vad räntan på mitt lån gör. Dvs det gör det till en bättre investering än att betala av på lånet.

    SvaraRadera
  3. Sten: Ja titta! Jag hade läst rappoten men missade på något sätt den första grafen. Bra synpunkt också att det kan ha används av dom som inte vill ange hur stort lån dom har, även om jag personligen inte tror att det är någon jättestor del av de tillfrågade.

    Tobias: Ett vågat val. Skulle du fråga mig skulle jag föreslå att du gjorde både ock, dvs amorterade med delar av pengarna och köpte aktier/fonder för den andra delen. Själv amorterar jag 5000 per månad och månadssparar 2000 i fonder. Pengarna för aktiehandel lever sitt eget lilla liv utan månadsvisa avsättningar.

    SvaraRadera