2011-05-17

Folkbildning a'la Metro

När jag imorse läste i Metro om att "Två av tre kan inte räkna ut sin ränta" blev jag lite förfasad, även om jag trodde att det tyvärr kunde vara sant. När jag läste vidare blev jag dock betydligt mer förfasad då det visar sig att det primärt är Metros "journalist" som hittat på en helt egen låneform - ett tvåårs-lån med årsränta där du ska betala allt efter två år.

Hon blandar alltså in "ränta på ränta" i lån och menar att man ska betala ränta på den ränta du inte betalade in första året...

I "faktarutan" står det så här:
Om du lånar 10 000 kronor med 10 procent årsränta, och lånet betalas efter två år, hur stor blir den totala kostnaden?

Svaret är 12 100
Ett lån på 10 000 kronor med 10 procent årsränta som betalas efter två år.

År ett: 10 000 x 0,1 = 1 000 kronor. 10 000 + 1 000 kronor i ränta = 11 000 kronor.
År två: 11 000 x 0,1 = 1 100 kronor. 11 000 + 1 100 = totalsumman 12 100 kronor.

De flesta glömmer att räntan på 1 000 kronor läggs på efter ett år. Det är summan 11 000 man ska utgå ifrån i nästa procenträkning.


Helt galet så klart! Jag har aldrig sett något lån där du inte betalar av räntan under tiden. Åtminstone inte något lån som sträcker sig i över ett år. Om två av tre svenskar gör antagandet att räntan betalas av istället för att ackumuleras känns inte alls speciellt skrämmande. Bara verklighetsförankrat...

Metro

4 kommentarer:

 1. Håller med. Journalisten verkar ha blandat ihop intäktsränta som adderas till sparkapital med utgiftsränta som rimligtvis inte adderas till en skuld. Ganska magstarkt att påstå att de som gör rätt inte kan räkna...

  SvaraRadera
 2. Tänkte precis samma sak när jag läste artikeln...

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att frågan är väldigt tydlig:

  "Om du lånar 10 000 kronor med 10 procent årsränta, och lånet betalas efter två år, hur stor blir den totala kostnaden?"

  Det står vad årsräntan är och det står när man ska betala. Det står inget om separat räntebetalning eller amortering, bara att "lånet" skall betalas efter två år, självklart ingår då räntekostnaden i lånet.

  Läser ni aldrig era lånevillkor exakt? Antar ni bara att lån har vissa vanliga villkor innan ni skriver på? Speciellt när det nu var en matematisk fråga så måste man väl tolka det som står och itne lägga till några andra egna idéer?

  SvaraRadera
 4. >>Mama, precis det står att lånet betalas efter två år, inget om när räntebetalningarna ska betalas alltså är det inte självklart när räntekostnaderna betalas. Ska det vara en "matematisk" fråga ska man inte behöva tolka vad som står det ska framgå entydigt.

  SvaraRadera