2011-02-28

Trasigt bonussystem

När jag idag läste på DN om att det imorgon är sista dagen att ansöka om Jämställdhetsbonusen passade jag på att ringa till min fru för att kontrollera att hon hade fått iväg papprena. Det hade hon tyvärr inte. När vi skulle ta tag och fixa det visar sig också att Försäkringskassan ska ha papprena till handa, på sin inläsningscentral i Östersund imorgon, vilket var ganska dystra nyheter. Alla Stockholms brevlådor tycks nämligen stänga 19:00, vilket passerat redan. Det finns inte heller någon möjlighet att göra ansökan på Internet, vilket kanske inte hade varit helt osannolikt att tro för ett nytt system. Och det värsta av allt är att pengarna tycks brinna inne om inte vår blankett befinner sig i Östersund i morgon (vilket den naturligtvis inte kommer att göra).

Det är inte direkt småpengar det handlar om heller, om jag har räknat rätt så skulle det handla om 6700 kronor vi skulle få med hjälp av jämlikt uttag av föräldradagar. På Försäkringskassans hjälptelefon säger dom bara att det är för sent, och att det tyvärr inte blir några pengar oss. WTF! Inte undra på att det där bonussystemet "inte blivit någon succé" som DN uttrycker det. Det står dessutom i brevet där ansökansblanketten kom:

"Vi vet att många som hade rätt till jämställdhetsbonus förra året inte fick någon för att de skickade in sin ansökan för sent."

Om ni vet det, varför ser ni inte över problemet då? Eller var problemlösningen att påtala att det var många som missade det förra året? Skulle det vara nyckeln till att få fler att få till det i år?

Inte blir man speciellt mycket gladare heller över att dom ska ändra systemet nu så att man inte behöver ansöka om det i framtiden. Visst är det bra för framtidens föräldrar, men se för tusan till att fixa det historiskt också! Man är väl rimligen lika berättigad till bonusen även om man är lite slarvig med ansökningspapper? Det är väl uttaget av dagar ni vill främja, inte ordningssinne?

Show me the money!

p.s. jo, jag vet att jag har mig själv (eller möjligen min fru) att skylla. jag vet att vi fick brevet i god tid och att det stod i brevet när det skulle vara inskickat. jag vet att du är glad för att dina skattepengar inte går till min frus jämställdhetsbonus. ni behöver inte skriva det i kommentarerna... d.s.

DN, SvD

4 kommentarer:

 1. Jag ser en riktigt bra möjlighet här, din fru har slösat bort 6700kr så nu kan du också få slösa bort motsvarande summa och köpa något roligt till dig :-)

  SvaraRadera
 2. Bestrafe: Hehe, positivt tänkande. Det är bra, kan behöva lite sån pepp just idag. =)

  SvaraRadera
 3. Haha, gillar din p.s. Jag vill hellre se det som att ni, om ni hade fått igenom avdraget, skulle få behålla lite mer av era egna pengar - inte att de blev tagna från någon annan.

  SvaraRadera
 4. Överklaga! Vi fick 6 februari ett brev daterat 1 feb. Det ger oss 18 dagar att agera, vilket är på tok för lite. Dessutom framgår det inte tydligt i brevet att pengarna helt fryser inne om man inte ansöker i tid.

  Jag skickar in överklagan nu!

  SvaraRadera