2011-05-31

Ny i portföljen: Hafslund ASA

Efter Tysklands besked igår om kärnkraftsstopp bestämde jag mig för att utöka min elpris-hedge med utökat ägande i elproduktion. Mitt tidigare innehav i Fortum beslutade jag mig dock för att inte öka, då deras kraft till stor del kommer från kärnkraft... och vem vet ifall fler länder kommer följa Tyskland. Istället tog jag idag in en liten post i Hafslund ASA på norska börsen, som primärt får sin el från vattenkraft.

Dom är också storägare i solcellstillverkaren REC, som haft stora problem på sistone. Att direktinvestera i REC är för vågat för min smak, men lite andrahandsägande kan jag gott leva med. Lite spännande rent utav!

Ett annat intressant innehav i Hafslunds investeringsverksamhet är Infratek, ett numera noterat serviceföretag som tidigare samägts med Fortum. Jag har haft dom på bevakningslistan sen notering för något år sen. I dagsläget har Hafslund 43 % av bolaget och Fortum 33 %.

Investeringsbeslutet kom ganska hastigt och är inte underbyggt av någon analys. Jag har haft bolaget på bevakningslistan under flera år, men har tidigare bedömt Fortum som det bättre valet i sektorn... Med den nya kärnkraft debatten är jag som sagt inte lika säker på det längre, så nu blev det en investering i mitt gamla andrahandsalternativ istället. Tiden får visa om det blev lyckat.

En sak som är skön är dock att dom har anläggningstillgångar på 1,5 ggr börsvärdet, så helt tokigt kan det väl knappast bli? En utdelning på 2,5 NOK ger vid kursen 66,5 NOK en direktavkastning på 3,75 %. Inte någon världsklass men åtminstone okej. I år har dom också delat ut 5 NOK extra per aktie vilket borde tyda på att det står ganska bra till i bolaget? Det är också skönt att REC gått så dåligt på sistone så att det innehavet inte står för så stor del av Hafslunds värdering.

Har du något att säga om Hafslund? Använd kommentarsfältet!

Svensk industri fruktar elprischock

9 kommentarer:

 1. Onekligen ett intressant bolag som jag liksom du haft på bevakningslistan länge, länge...

  SvaraRadera
 2. Har ägt hafslund under ett antal år, aktie kursen har inte rört sig så mycket men en fin utdelning varje år och en ännu finare detta senaste år har gjort att jag behåller bolaget. Mitt beslut byggde på en inriktning mot vattenkraft och sol, vilket enligt mig är mer etiskt försvarbart men oxå i längden mer företagsekonomiskt försvarbart...

  / Oskar

  SvaraRadera
 3. Men är inte Fortum, Hafslunds näst största ägare!!?. Med köp i fortum så får du båda.

  SvaraRadera
 4. Visst stämmer det att Fortum är Hafslunds näst största ägare. Dom äger ungefär 20 % av Hafslund. 20 % av Hafslunds värde är dock mindre än 2 % av Fortums värde vilket gör att det inte är speciellt stor del av en investering i Fortum som hamnar i Hafslund... Därför direktinvesterar jag hellre i dom nu.

  SvaraRadera
 5. Äger också Hafslund sedan länge. Tycker dock att de ska betala av lite mer av sin stora skuld. Vad händer om räntorna stiger ordentligt?
  Ett annat orosmoment är beskattning av vattenkraft, som redan är ganska hårt drabbat i Norge och värre blir det väl om lönsamheten stiger. Jämför med "Windfall-tax" som drabbar Fortum.

  Hafslunds största ägare, Oslo kommun, har nu börjat prata om att sälja ut sin post om över 50% av bolaget. Intressant att se vem som tar över detta ägande, kanske lägger Fortum ett bud på hela bolaget? Något de försökte med för 7-8 år sedan kring kursen 54 nkr tror jag de var. Den gång blev det stoppat av politierna.

  Trots allt: Hafslund är köpvärt, vattenkraft är klockrent när olje/kol-priserna stiger!

  /Martin

  SvaraRadera
 6. Hur har vinsten för Hafslund sett ut på sistone. I Årsredovisningen ser det helt ok ut men tittar man på DI, Nordnet och dylikt så står det att de förlorade 2 kr per aktie förra året. Är det p.g.a. innehavet i REC?

  SvaraRadera
 7. appropå skulder så har Fortum tio gånger större skuld, ca 90 Mdr SEK. Det är lite läskigt eftersom den snarare ökat än minskat under senare år. Jag tror dock på båda dessa bolag.

  Larsson

  SvaraRadera
 8. Angående Infratek så har alla anställda i region Småland blivit varslade om uppsägning 1/6. Detta eftersom Infratek förlorade upphandlingen av det nya huvudentreprenörsavtalet som börjar 1/1 2012.

  Kan ju vara bra att avvakta och känna av läget lite.

  SvaraRadera
 9. Jag sitter och väljer mellan Orkla och Hafslund. Svårt val måste jag säga. Orkla känns lite säkrare och har fler ben att stå på samt en bättre utdelning. Nackdelen är kanske att Orkla äger 40% REC men det possitiva är att kursen är väldigt nedtryckt just nu.

  SvaraRadera