2011-07-22

Skanska ny i portföljen

Igår köpte jag på mig lite Skanska efter rapporten. Skanska är klassat som ganska osäkert för tillfället med ganska stor exponering mot konjunkturen, vilket gett aktien en attraktiv värdering. På rullande 12 månaders är P/E-talet efter den här rapporten så lågt som 5,6, vilket dock påverkas av en försäljning av en motorväg för hela 4,5 miljarder - nära halva förra årsvinsten. Skulle man räkna bort den försäljningen helt så är P/E-talet ungefär 13 enligt mina beräkningar.

Skanska är också en fin utdelningsaktie. Förra året delades ut 5,75 + 6,25, extrautdelningen föranledd av försäljningen av den motorväg som jag nämnde i första stycket. Året innan delade dom ut 5,25  +1,00 och ytterligare ett år tillbaka, globala krisåret 2008, var utdelningen 5,25. Innan dess hade den varit högre i tre år, så en utdelningen på drygt fem kronor per aktie känns definitivt uthållig. Inte så pjåkigt för en aktie jag köpte för 106,50 per styck - en årlig direktavkastning på kring 5 % exklusive extrautdelningar är alltså fullt rimlig.

Skanska ger mig också lite exponering mot bygg- och fastighetsbranschen. Är inte helt säker på att det är bra i dagsläget, men det är i alla fall något jag inte har sen tidigare. Får världens alla länder ordning på sina ekonomier är det definitivt bra, men på kort sikt är det som sagt ganska osäkert läge. Men därav den fina värderingen... Skanska tycks ändå ha rätt bra kostnadskontroll, begränsad skuldsättning och bra position på marknaden, vilket gör risken mindre än hos Stockholmsbörsens övriga byggbolag.

2 kommentarer:

  1. Har haft Skanska ett tag nu.
    Det som jag tycker smakar bra med bolaget är att man vinner fina ordrar i konkurensutsatta städer som New York City!

    SvaraRadera
  2. Skanska är det innehav jag ökat mest i den senaste tiden. :)

    SvaraRadera