2011-08-31

Kappan mot vinden för bättre lyftkraft?

Här om dagen läste jag i DI (här) att Investor var den populäraste aktien bland analytiker medan H&M hade dalat. För Investors del var 86 % av analytikerna positivt inställda, och ingen var negativ. För H&M:s del var siffrorna 28 % positiva och 34 % negativa.

Eftersom att aktiemarknaden fungerar enligt tillgång och efterfrågan - priset går upp när många vill ha något och går ner om ingen vill köpa - kan man därför dra slutsatsen att Investor för tillfället har en högre kurs än motiverat och H&M en lägre. Det är på grund av det här den gamla devisen om att alltid göra tvärt emot analytikerna kommer... När många gillar samma sak så stiger priset med det som motivering och när analytikerna sen börjar ändra uppfattning så sjunker priset tillbaka.

Det är också på grund av det som jag sitter här och funderar på att sälja Investor och öka i H&M istället. Vad tror ni?

Nu är det givetvis inte bara detta som gör att ändringen är intressant. Ovan är mer spekulation än seriös aktiehandel, men det är ändå ett tecken på att tillfället kan vara bra om man ändå vill göra bytet. Jag tror H&M kommer att stärka sin position framöver och kollar man på dom historiskt är det en formidabel framgångssaga. Investor å sin tur består till hälften av företag som jag inte skulle köpa själv (Atlas, ABB, SEB, Ericsson) utan har mest fungerar som en bottenplatta i portföljen, med den stora substansrabatten som krockkudde.

En jämförelse aktierna emellan (här) talar också sitt tydliga språk. H&M har utvecklats betydligt bättre under 10, 5 och 3 år. En ytterligare faktor för att läget kan vara väl valt att byta är också det faktum att Investor klarat sig bättre under dom kortare perioderna, 1 år, 3 mån, 1 mån och 1 vecka.

Så åter igen, vad tror ni?

1 kommentar:

  1. https://www.avanza.se/aza/aktieroptioner/jamforaktier.jsp?orderbooks=5246&orderbooks=5364&orderbooks=5235&historyType=10&action=add&searchWord=

    ;-)

    SvaraRadera