2012-01-01

2011 i hårda tal

Jag följer upp min ekonomi i tre ben. Räntebärande, Aktier och Reala tillgångar.
  • Räntebärande är alla pengar jag har på mina olika bankkonton samt i räntefonder. Här ska även alla lån utöver bolån, d.v.s. sådana lån som jag avråder från, dras av. Även eventuellt billån! Möjligen kan du avstå att ta med ditt studielån och istället se det som en löpande kostnad...
  • Aktier är alla pengar jag har i aktier och i aktiefonder.
  • Reala tillgångar är köpeskillingen på mitt hus minus kvarvarande bolån. Det skulle egentligen vara mer korrekt att lägga bolånet som räntebärande skuld, men då får benen så knäppa proportioner så jag har valt att göra så här istället.
När jag nu stämt av benen vid slutet av 2011 gör jag som förra året och jämför dom med ingångsvärdet. Resultatet blev ganska tydligt - jag har blivit mycket mer försiktig!
  • Räntebärande: +71,7 (-3,6) %
  • Aktier: -18,5 (+2,9) %
  • Reala tillgångar: +3,6 (+11,7) %
Totalt sett har ekonomin ökat med 6,9 %, jämfört med 7 % förra året. Anledningen till att det inte ser bättre ut det här året är att vi dränerat om för närmare 120' kronor. Visst hade det gått att argumentera för att det är värdeökande och jag borde flyttat dom pengarna från kontot till husets värde, men jag har hela tiden valt att låta huset vara bokfört till vad vi köpte det för... och fortsätter med det!

Vad gäller aktiebenets negativa utveckling beror det dels på jag åter är en nettosäljare under året, dels på att börsen ju gått ner. Av värdet på årets transaktioner är 55 % sälj och 45 % köp, faktiskt precis samma fördelning som förra året. Försäljningarna har gjorts för att minska exponeringen mot aktiemarknaden, dels på grund av det osäkra läget, dels för att vi behöver pengar till huset. Utöver dräneringen som gjorts står nämligen ett nytt badrum på önskelistan också. Storleken på aktiebenet är nu 34,1 % av reala benet, jämfört med 43,4 % för ett år sedan - ett medvetet val alltså.

Anledningen till att det reala benet inte ökat mer än några enstaka procent är att vi tog pengar från huskontot för halva dräneringen. Annars flyttar vi minst 5' per månad till huskontot. 5' per månad blir ju 60' på ett år, och halva dräneringen blir ju också 60' så det tog liksom ut varandra... Lite extra har vi dock lyckats peta in som du kan se! Vidare har vi med nya taxeringsvärdet bara en belåning på 10 % över taxeringsvärdet, vilket inte känns speciellt ansträngt (enligt mäklarstatistik är k/t-värdet i kommunen drygt 1,5). På lite sikt ska dock lånebeloppet ner under taxeringsvärdet, men det är ingen brådska med det.

Avslutningsvis kan jag säga att jag är ganska nöjd med att trots dränering och dålig börs vara på plus för året. Hoppas vi lyckas med det under 2012 också, när badrummet ska renoveras. Vi har hunnit ta in lite offerter och det tycks hamna på mellan 150'-200', beroende på vad vi väljer för kakel och inredning... nackdelen med att ha stort badrum.

1 kommentar:

  1. Ändå en rätt hyfsad utveckling!
    Blogghälsningar
    Classier Corn

    SvaraRadera