2012-02-21

Hantera valutarisk

Svenska kronan anses visst av experter vara 25 % övervärderad för tillfället - starkare än på 40 år! Kanske inte så konstigt när Euron svajar, USA blivit nedgraderade av S&P och Japan envisas med att aldrig lyfta... samtidigt som svensk ekonomi står förhållandevis stark.

Min valutasäkring
Att ha aktier i multinationella företag är väl en hyfsad valutasäkring, som mina H&M, SCA, Skanska och SKF, som har verksamheter med både intäkter och utgifter runt om på jorden. Även Statoil kan väl räknas dit, som dessutom primärt sitter på råvarutillgångar som sänker valutarisken ytterligare. Jag har också diverse utlandsfonder med utländska bolag som så klart handlas i annan valuta.

En fundering är om man kanske borde öka i utlandsfonderna, eller kanske rent av skaffa någon korträntefond i någon annan valuta... frågan är dock vilken. Euro och Dollar har ju sina problem, och Dollarn känns inte så jättebillig direkt. Euron känns billig, men där är ju risken ganska extrem för att vara en stor valuta. Yen har länge dragits med problemet att vara högt värderad, när investerare aktat sig för Euro och Dollar, så det är knappast någon bra investering det heller. Kanske att man skulle spekulera lite i en korträntefond i Euro ändå?

Din valutasäkring
Hanterar du valutarisk? Har du tips på någon utländsk korträntefond som kan vara värd att titta närmare på? Eller skulle du valt en aktiefond med utländska innehav? Eller tror du rent utav att kronan har en rimlig värdering? Kommentera gärna!

Experter: Svenska kronan övervärderad (SvD)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar