2008-06-03

Spekulerarna frustrerade

Dom flesta läsare av denna blogg vet säkert redan att börsen inte kommit igång idag. Det ska ta 1,5 h till enligt rådande prognos. Nättidningarna svämmar över av upprörda kommentarer från alla tänkbara håll. Mäklarfirmor, daytraders, Finansinspektionen och Mats Odell t.ex.

Jag kan förstå Avanza. Dom förlorar visst hundratusentals kronor per timme då börsen är nere. Detta på grund av uteblivna courtage-intäkter eftersom ingen handlar. Då skulle jag också bli upprörd. Jag kan förstå FI och Odell som är kritiska till att en så viktig funktion i det finansiella systemet är utslagen så länge.

På sätt och vis kan jag också förstå daytraders - men bara om jag försöker riktigt hårt. Jag har ändå svårt att känna någon sympati för dom som säger i DI att "vissa har tagit position över natten och nu kan dom inte göra något åt den". Sluta spekulera och börja investera!

Hur många långsiktiga ägare är det som är ute och skriker? Ingen. Har du inget annat för dig nu när börsen är nere kanske det kan vara en tanke att sätta dig och verkligen räkna på något företag som du kanske sen kan köpa på andra grunder än att det nog kan gå upp någon procent närmaste timmarna.

DN 1, 2, 3, 4

3 kommentarer:

 1. Håller med dig. Att diverse personer känner sig upprörda borde vi inte ta för allvarligt. De borde istället sluta upp med att spekulera i spannmål, olja, el, utsläppsrätter osv så kunde vi få ett betydligt billigare liv.

  Hälsningar från Claes i Borås

  SvaraRadera
 2. Dom skulle även kunna ha tagit det lungt. Gått ut i den fina vädret och solat i 1.5 timme innan dom satte sig framför skärmen igen :)

  SvaraRadera
 3. En marknad behöver alla sorters aktörer för att kunna fungera. Kortsiktig spekulation kan förstås förstärka trender till så kallade bubblor, men de största bovarna tycker jag är de enorma pensionsfonder världen över som leker följa-John och köper/säljer aktier enligt en rätt standardiserad modell. Där kan man verkligen prata om negativa effekter av spekulering, även om de tycker att det ska stavas investering för att det låter finare. Oavsett vad man har för åsikt om dessa etiketter så är ju grundtanken att man ska tjäna pengar.

  Daytraders har per definition inga positioner över natten, så de har nog tagit det lugnt. Och visst är det så att många som bara måste vara inne i marknaden hela tiden nog kunde tjäna på att lämna skärmen ibland.

  SvaraRadera