Tänk om Ingves inte hade någon stolthet. Om han var prestigelös. Då skulle han sannolikt kalla till ett extramöte med direktionen och ta tillbaka räntehöjningen ögona böj.
Sen dom bestämde sig för att höja har SCB förklarat att dom räknat fel på inflationen, oljepriset har sjunkit som en sten och massor av nya varsel kommit. Idag handlas oljan närmare 90 dollar fatet och nyss vinstvarnade Husqvarna och varslade ytterligare 300 svenskar.
Imorse kom också siffror som visar på sjunkande bostadspriser.
Kort sammanfattat; Lågkonjunkturen är här.
Update 17/9:
Idag kom också protokollet från mötet där det visar sig att tre av dom sex i direktionen var emot höjningen och Ingves åter fick lov att nyttja sin utslagsröst. Tyvärr cementerar väl det bara att hans stolthet går först.
Riksbanksledning oenig om räntan (DN)
Fast inflationen är fortfarande hög. Oavsett SCB:s rätt så marginella felräkning. Och Riksbankens uppdrag är att hålla inflationen låg. Inte att stimulera tillväxten. Så, du har helt fel.
SvaraRaderaAtt inflationen fortfarande är hög och att Riksbankens uppdrag är att stävja det är helt korrekt, och det vet också jag. Deras uppdrag är närmare bestämt att hålla inflationen inom intervallet 1-3% så sett enbart till det så borde dom agera. Skulle dom se enbart till det vore det dock enkelt att avsätta dom alla och bara bestämma sig för höjning eller sänkning beroende på senaste KPI... Det finns dock en hel del andra saker att ta hänsyn till, som framtiden t.ex.
SvaraRaderaNu kan ju ingen veta något om framtiden, men dom flesta bedömare är tämligen överens om att inflationen kommer att sjunka och kunjunkturen kommer att vika. En direktion av smarta nationalekonomer borde kunna se det även dom.
Jo, att det ligger sämre tider runt knuten kan nog de flesta hålla med om. Jag lyssnade dock på ett föredrag av Stefan Fölster igår och hans uppfattning var att konjunktursvikten blir mild och kortvarig, varför en panikartad räntesänkning i all hast inte behöver vara särskilt motiverad. ECB ligger ganska nära vår egen RB i sin bedömning också. Om du inte anser att nån av dessa är "smarta nationalekonomer" får stå för dig...
SvaraRaderaJag tror inte heller att panikartade räntesänkningar är rätt väg att gå. Däremot tror jag än mindre att räntehöjningar är rätt väg att gå. Därför vore en pudel en bra sak i det här läget när höjningen mest kändes som något som gjordes "för säkerhets skull" och all efterföljande statistik pekat på att den säkerheten inte behövs.
SvaraRaderaNä, all efterföljande statistik visar inte att det var fel att höja räntan.
SvaraRaderaOmvänt kan man ju säga att det ter sig märkligt att du kan uttala dig så tvärsäkert utifrån den ytterst korta efterföljande statistiken osm framkommit från mötet fram tills idag. Är det ett bra beslutsunderlag? Det tycker nog itne de flesta.
Jag var tämligen övertygad om att räntan inte skulle höjas senast, som jag också skrivit i tidigare inlägg. Ju fler siffror som publicerats efter höjningen desto mer övertygad har jag blivit om att dom inte borde ha höjt.
SvaraRaderaObservera att så snart bankkrisen är över så kommer interbankräntan att åka ner en hel del. Detta kommer att få mer effekt än om Riksbanken sänker räntan med 25 punkter, dvs från 4,75% till 4,50%. Med andra ord kommer marknadsräntorna att sänkas även om Riksbanken inte gör någonting.
SvaraRaderaHej Charlie,
SvaraRaderaJag ser det snarare tvärt om. Tack vare bankkrisen har intrabankräntan stigit betydligt mer än Riksbankens höjningar vilket givit räntehöjningarna dubbel effekt. Räntan på marknaden har stigit kraftigt både till företag och privatpersoner. Knappast bästa sättet att tackla en annalkande lågkonjunktur?
Att det normaliseras "så snart bankkrisen är över" kan vara allt för sent. Många bedömare menar ju att vi på sin höjd har kommit halvvägs hittills. Nej, bättre vore väl om Riksbanken gav tusan i att höja när marknaden höjer av sig självt?
Nja, delvis handlar det naturligtvis om psykologi också. Ingves och grabbarna tittar också på "inflationsförväntningarna". Min högst egna uppfattning är att inflationsförväntningarna hos gemene man inte påverkas av en höjning av interbankräntorna. Spreaden på interbankräntan är nog heller inget instrument som RB kan förlita sig på och använda som ett verktyg eftersom man helt enkelt inte styr den.
SvaraRaderaFattar inte varför du gnäller om en så marginell höjning. De riktigt stora misstaket begicks ju genom att i brinnande högkonjuktur sänka räntan till helt patetiska nivåer globalt. Det var ju det som gjorde det nödvändigt att i jakt på avkastning hela tiden öka risken i investeringarna med kännt resultat i fa USA. Att nu komma och påpeka att räntan ligger högt för att det har blivit dyrare att ta lån, är ju som att klaga över att det blir varmt när man har tänt eld på huset.
SvaraRadera