Öresund då, HQ Banks huvudägare, som har förlorat hundratals miljoner på debaclet? Njae, lite synd är det kanske om dom. Dom hade dock representation i styrelsen för både HQ och HQ Bank och borde därför inte skvättas många tårar för. Det verkar dock vara så att dom personer som Öresund utsett, bland annat Mats som nämns ovan, inte gjort sina jobb ordentligt även om det hade kunnat förmodas att dom hade kapaciteten. Därför tycker jag lite synd om primärt Sven Hagströmer som blivit sviken från både höger och vänster. Jag har svårt att se någon skugga falla på honom i det här läget.
Vidare skrevs det mycket om HQ-personalen som skuldsatt sig upp över öronen för att köpa konvertibler i bolaget - som efter Finansinspektionens ingripande blev i det närmaste värdelösa. Det skrevs om den personliga tragedin för många anställda, som hade lånat miljonbelopp för att vara med i dom här incitamentsprogrammen. Många hade en personlig konkurs att se fram emot när skulder i miljonklassen plötsligt saknade säkerhet. Men det var väl knappast någon som tvingade dom att låna pengar för att vara med? Då dessa människor dessutom är i finansbranschen borde det inte vara någon nyhet att det finns risker med aktier. Jag har därför väldigt svårt att tycka synd om dom, precis som för någon annan som tar lån för att handla aktier. Varför skulle det vara en skillnad att man gör det i ett incitamentsprogram?
Lite synd är det dock om dom som kvarstår som förlorare, HQ:s aktieägare. Jag var själv en av dom. Vi läste rapporterna och imponerades av hur HQ klarade sig genom finanskrisen. Vi trodde på den höga svansföringen och predikandet om låga risker och sunda finanser. Vi blev förvånade när börsen vände upp och HQ plötsligt förlorade pengar på tradingen, på en börs där du kunde köpa i princip vad som helst och tjäna pengar. Vi blev förvånade när det upprepades flera kvartal i rad och började ifrågasätta verksamheten. Efter bolagsstämman i våras fick vi sen veta att tradingen skulle läggas ner, men till en kostnad av en halvmiljard. Jag tror dom allra flesta av oss blev förbluffade av den höga kostnaden bara för att en vecka senare få veta att det handlade om dubbelt så mycket. I det läget sålde jag mina aktier och klarade mig därför hyfsat väl, så just mig är det inte särskilt synd om.
När avvecklingen var färdig hamnade slutnotan på 1,23 miljarder, vilket var i princip lika mycket som bolaget var värderat till. Fondbolaget hade sålts för att täcka kostnaderna och i höst skulle en nyemission till för att återköpa det. Så blir dock inte fallet efter den senaste utvecklingen. Finansinspektionen drog tillbaka tillståndet för att driva bank och aktien rasade ytterligare 80 %. Handeln i aktien stoppades medan en likvidator skulle försöka säkra värdena i bolaget. Han lyckades inget vidare. Han räddade personalen, kunderna och i viss mån Öresund, men aktieägarna fick inte ett smack. Kvarstår gör kassan i skalbolaget på cirka 60 miljoner kronor, vilket ger i runda slängar två (2) kronor per aktie - en aktie som innan indragningen av tillståndet var värd över 50 kronor och som i våras, innan krisen, handlades långt över 100 kronor. Många småsparare har förlorat en hel del.
Synd är det dock inte om dom som handlade aktien efter att börsstoppet släpptes i fredags. Av någon outgrundlig anledning finns det många som tycker att aktien är värd mer än dom två kronor per aktie som återstår. Som mest handlades aktien för över 8 kronor, alltså fyra gånger tillgångarna. Det var till och med så att HQ gick ut med ett pressmeddelande och tydliggjorde att aktien inte var värd mer än två kronor och Avanzas chefsekonom gick ut och sa åt folk att sluta köpa aktien. Avanzas kunder, till största del småsparare, var dom som köpte allra flest aktier, följda av Swedbank, Handelsbanken, Nordnet och Skandiabanken. Dom institutionella investerarna höll sig dock på säljsidan. Således, återigen många småsparare som kommer att förlora pengar, men den här gången är det av egen inkompetens. Nu fanns informationen att tillgå och dom har alltså bara sig själva att skylla.
Den stora skillnaden är alltså informationen. Innan krisen har bolaget gått ut med felaktig information och anklagas nu för bokföringsbrott. Även revisorn är delgiven misstanke om brott. Investeringsbesluten fattades alltså på felaktiga grunder, eftersom HQ redovisade felaktiga siffror. Så nog är det lite synd om den gruppen, även om du inte ska investera pengar i aktier som du inte är beredd att förlora...
Bra genomgång av sakläget. Jag tror styrelsen i HQ kommer krävas på ett skadestånd på cirka tre miljarder kronor, vilket grovt höftat är förlusten i market cap sedan i våras. Kan det vara så att att det är bolaget HQs sak att kräva in skadeståndet och att det är därför kursen står över 2 kronor? I så fall torde överkursen motsvara marknadens bedömning av summan av styrelseledamöternas totala tillgångar och sannolikheten för att styrelsen tvingas betala skadestånd.
SvaraRaderaAnonym: Jag kan inte se varför bolaget HQ skulle få skadeståndspengar för att ledningen har misskött sig. Det är väl snarare så att bolaget kan bli skadeståndsskyldigt till tidigare aktieägare och tvingas betala böter till Nasdaq OMX för att brutit mot noteringsreglerna. Därmed borde aktien snarare vara billigare än substansvärdet med alla hot omkring sig. Men jag är å andra sidan ingen expert på juridik...
SvaraRadera