2010-11-14

Ny bil i garaget

För två veckor sen skrev jag om att vi börjat se oss om efter en ny bil och förra helgen hittade vi en som vi fastnade för. När vi i princip hade bestämt oss fick jag för mig att ta en titt under motorhuven, inte för att jag kan nåt om motorer men jag hade inte så mycket att förlora tyckte jag... När jag öppnade den så tyckte jag att det luktade lite mögel, och jag upptäckte att den ljuddämpande filt som sitter på insidan av motorhuven var lite porös och missfärgad i kanterna. Dessutom upptäckte frun i huset att det var en spricka i plasten framför ena framlampan och att det trängt in fukt där. Vi blev lite tveksamma och bad dom att fixa dom två grejerna, och gjorde dom det så hade dom en deal. Försäljaren bad att få återkomma dagen efter så skulle han kolla med verkstadskillarna om han skulle kunna gå oss till mötes. Dagen efter kom beskedet - det kunde han!

Bilen vi köpt är en SAAB 9-5 från 2005 som bara gått knappa 6 000 mil. Året var i underkant mot vad vi tänkt oss, vi hade tänkt 2006 eller nyare, men då den gått så kort så kände vi att det var okej. Bilen vi egentligen var där för att kolla på var en 07:a som gått 8 500 som råkade stå precis brevid den vi köpte. Den hade alltså gått 2 500 mil längre, var sämre utrustad och utan vinterdäck - och kostade 20 000 mer. Det enda som var bättre med den var årtalet. Vi bestämde oss ganska snart för att att den inte var intressant längre och fokuserade istället på den vi till slut köpte. Så viktigt var det inte med året att vi ville betala mer för att få fler mil, sämre utrustning och dessutom få köpa till vinterdäck ganska omgående.

Det tog sen några dagar att få klart affären vilket var lite frustrerande. Vi var inte speciellt sugna på att skruva på vinterhjulen på gamla bilen men precis i dom dagarna då vi väntade kom ju den stora snöchocken. Första dagen, tisdagen, löste vi det med hjälp av kollektivtrafik. Sen visade det sig att grannens båda bilar var försedda med vinterdäck men att en av dom var i Japan - vilket ledde till att vi fick låna en bil med vinterdäck av dom! Kanonbra grannar, måste jag säga! På torsdagen var sen bilen klar att hämta så då fick hon sladda runt med vår egen bil eftersom den skulle bytas in. Det gick dock bra, och på nya bilen var dom vänliga nog att skruva på vinterdäcken åt oss innan det var dags att hämta upp den.

Sen dess har den fått gå rätt mycket. Redan på fredagen var den uppe i Sala och vände och idag tog vi en utflykt till Åbergs Museum i Bålsta. Inga hissnande sträckor kanske, men mer än vi brukar använda bilen. Den har hur som helst skött sig bra än så länge! Första tanken blev det Etanol, mest för att det går, men då den tog slut idag så blev det bensin. Jag har läst att man ska tanka bensin med jämna mellanrum och eftersom den är ny för oss så har vi ju ingen aning om när den senast tankades med bensin - så det var lika bra att få det gjort. Frågan är vad man ska välja att tanka framöver. En bra sak är dock att det går att tanka etanol, om oljekrisen skulle ta fart igen. Då är det skönt att slippa bli strandade som alla med bilar som bara går på bensin eller diesel!

1 kommentar:

  1. Att äga bil har varit den absolut sämsta investering jag nånsin kommer att göra. Jag hade accepterat en massa strul och oväntade kostnader om jag hade använt bilen mycket men jag har under de senaste åren kört knappt 500 mil per år. Jag har ägt två olika bilar under den tiden och har i snitt lagt 30-40 KKr per år *exklusive* värdeminskning på allt från nya tändklablar till topplocksrenoveringar. Jag sålde nyligen den senaste bilen och känner mig numer fri och rik eftersom jag kan dubbla mitt sparande utan att ens anstränga mig. Förmodligen har jag haft otur eftersom jag har bekanta som har bilar som de aldrig gör annat än tankar och byter olja i. Det är bara att önska lyckat till med bilägandet. En bra början är i alla fall att köpa en bättre begagnad som du har. Folk som köper ny var tredje år kan inte ha alla hästar riktigt hemma... Eller obegränsat med resurser.

    SvaraRadera