2010-11-08

PPM-systemet urvattnas

För knappt en månad sen tvingades jag välja bort mitt PPM-val för globala bolag, Aberdeen World Equity då Aberdeen helt lämnade PPM-systemet. Idag har jag tvingats ersätta mitt PPM-val för tillväxtmarknader då Danske Invest beslutat plocka bort sin Global Emerging Markets.

Otroligt tråkigt det här, att bra fonder väljer att lämna PPM. Sannolikt beror det på det som debatterats i flera år, dom här PPM-rådgivarna som hastigt flyttar mycket kapital in och ut ur fonder som värsta day traders vilket naturligtvis orsakar problem för förvaltarna. Jag skrev om det första gången för snart tre år sen och det är beklämmande att det fortfarande inte finns ens ett försök till lösning! Redan för tre år sen fanns det ju några förslag, men inget har hänt.

Mitt bästa förslag till lösning är nog att stryka "personlig kod" som inloggningsalternativ, eftersom det är det som gör att dom här rådgivarna kan logga in hos en stor mängd kunder och göra exakt samma byte exakt samma dag. Fick rådgivarna istället bara skicka ut affärsförslag skulle sannolikt inte alla nappa och det skulle definitivt spridas ut över några dagars tid. Det är ju inget fel på rådgivning i sig (även om det knappast är värt pengarna för just ppm-rådgivning) men det är just det här att dom loggar in som massor av människor och gör samma affär som orsakar det stora problemet.

Läs även Cristoffers inlägg i ämnet från ett par veckor tillbaka.

Den här gången blev hur som helst ersättningsfonden SKAGEN Kon-Tiki. En välrenomerad, men väl dyr, fond. Som tur är så har ju PPM lyckats förhandla fram bra rabatter, så PPM är ett bra ställe för att äga den fonden. Hoppas bara att dom väljer att stanna kvar. Skagen har ju gått ut och varnat för att dom tänker ta bort sina fonder om inte situationen förbättras...

Fördelningen från och med nu:
984187 SKAGEN Global 25 %
501981 SKAGEN Kon-Tiki 25 %
393314 HQ Sverigefond 20 %
418699 Simplicity Likviditet 15 %
104786 Öhman Företagsobligationsfond 15 %

3 kommentarer:

 1. Skagen funderar på att lämna ppm...

  SvaraRadera
 2. Kampen mot index: Jo, jag skrev ju det. ;) Jag tyckte dock att jag kunde välja dom ändå, när dom ändå fortfarande finns. Försvinner dom får jag välja något annat då...

  SvaraRadera
 3. PPM känns inte bra utformat som det är idag.

  Jag tycker utbudet är rent utav dåligt och vill ha samma möjlighet som jag har i min vanliga aktiedepå. Det vore något det!

  Så för min del kvittar det om en och annan fond hoppar av, för jag tycker PPM suger.

  SvaraRadera