2011-07-22

Aktiefördelning

Nu är det ganska precis ett år sen jag senast publicerade fördelningen i min aktieportfölj. Sen igår är jag även fullinvesterad igen, efter att ha haft lite pengar vid sidlinjen ett tag. Dags för en uppdatering med andra ord! Den här gången har det hänt betydligt mer än senast. Två bolag har lämnat portföljen och två har tillkommit. Utöver det har jag också gjort en pytteliten ökning i mitt i särklass minsta innehav då jag tecknade deras nyemission.

Exits
Dom som försvunnit ur portföljen är i tur och ordning Husqvarna och Danske Bank. Husqvarna gjorde mig besviken en gång för mycket med sina dåliga rapporter (det kom förresten en ny här om dagen... gött att inte längre äga aktien då) och Danske åkte ut i samband med den nyemission jag inte ville teckna. Ville jag inte teckna deras nyemission kändes det som om jag inte heller borde äga aktien, därför åkte den ut. Jag är dock fortfarande en nöjd kund hos banken och jag utesluter inte att jag går in i aktien igen så småningom.

Mer i separata inlägg, Husqvarna lämnar portföljen och Danske Bank lämnar portföljen.

Nya investeringar
Pengarna från Husqvarna-försäljningen återinvesterades inte. Dom stoppades istället undan på sparkontot och ligger där än idag. Pengarna från Danske skulle dock återinvesteras. Det första jag köpte var en liten post i Hafslund, ett norskt kraftbolag med primärt vattenkraft i ägorna - något som kändes lämpligt efter Fukushima-katastrofen. Dom har också ett stort innehav i solcellstillverkaren REC vilket ger lite krydda. Igår användes så dom sista pengarna från försäljningen för att köpa lite Skanska, en högutdelande aktie som kommer att lyfta om konjunkturen tar fart igen. Återstår att se om så blir fallet, men jag bedömer det som sannolikt att utdelningen kommer kunna vara bra oavsett.

Mer i separata inlägg, Ny i portföljen: Hafslund ASA och Skanska ny i portföljen.

Fjutt
Att jag tecknade Orexos nyemission var en så futtig affär att jag inte ens skrev om den. Faktum är att teckningskursen var högre än börskursen, men jag tecknade ändå eftersom skillnaden var mindre än ett minimicourtage som hade utgått om jag ökat via börsen istället. Detta eftersom att mitt innehav i Orexo är så löjligt litet.

Utveckling
Då pengarna från Husqvarna inte återinvesterades har alltså portföljens storlek minskat vilket borde göra att alla gamla innehav blivit något större - vilket på det stora hela också är vad vi kan se om vi jämför dagens cirkeldiagram med det förra. En rejäl avvikelse från det mönstret står dock Orc för som verkligen inte rosat börsen på sistone. En vikt på 6 % för ett år sen har blivit 3,2 % idag. Den andra större avvikelsen är av det positivare slaget, och det är SKF som gått väldigt starkt under året som gått och ökat sin vikt från 12,9 % till 17,5 % - betydligt mer än övriga innehav.

2 kommentarer:

 1. Interessant att läsa om din aktiefördelning.
  Lycka till!
  Blogghälsningar
  Classier Corn

  SvaraRadera
 2. Trevlig porfölj och blogg! Vi har nästan lite komiskt lika situationer och preferenser, håller på att bygga en portfölj(bla fortum, statoil, skf, sca, HM, spanar på skf), tiden får utvisa hur väl valt tidpunkten var. Fokuserar på gamla stabila industrier, energi, råvaror och andra basala verksamheter (med något undantag) som borde stå sig i sämre tider också. För övrigt också familjefar, jobbar inom IT och dricker mest Belgisk öl likaså.

  SvaraRadera