2008-12-09

KPIF rasar vidare

Idag kom inflationssiffrorna för november. KPIF, det vill säga inflationen beräknad med en konstant räntesats för egnahemsägares räntekostnader, är nu nere på 1,8% i årstakt. Det kan jämföras med 2,8% i oktober eller 3,5% i september.

Ingves & co lyckades sannerligen med att skrämma det så kallade inflationsspöket all världens väg, frågan är om priset blev skäligt. Arbetsförmedlingen spår i samma veva att den öppna arbetslösheten hamnar på 6,2 procent i år, 7,6 procent nästa år och 9,0 procent år 2010.

Förhoppningsvis repareras mycket av den gigantiska räntesänkning som Riksbanken bjöd på i förra veckan. Arbetslöshet på 9% låter inte som något som är bra för Sverige...

65.000 jobb bort under 2009 (DN)
Kraftigt fallande inflationstakt (DN)

2 kommentarer:

 1. Det är möjligt att Ingves tog i för mycket, men den skenande arbetslösheten i Sverige är inte en direkt effekt av räntan.

  Bilindustrin drabbas hårt för att de tillverkar produkter som inte går att sälja med vinst. Sverige är beroende av bilindustrin, därav finns en anledning till den stigande arbetslösheten.

  Arbetslösheten är alltså en effekt av många faktorer, varav räntenivån i Sverige är en.

  mvh Charlie

  SvaraRadera
 2. Hej Charlie!

  Nej, helt klart är inte räntan ensamt skyldig till det. Det är dock klart att Ingves när han såg tecknen på stigande arbetslöshet ändå fortsatte att höja räntan - något som många, inklusive undertecknad, upprördes över.

  SvaraRadera