2009-06-14

Det flyter på

Efter att fruns skatteåterbäring kom in på kontot i veckan (själv ska jag betala tillbaka...) så ligger vår totala ekonomi faktiskt på all time high! Detta trots det senaste halvårets många motgångar med väldigt stora engångsutgifter, så som radonsanering, påtvingat byte av varmvattenberedare och dubbla reparationer av bilen, ihop med lägre inkomst till följd av föräldraledighet och sjukdom. Då räknar jag dock med att huset har haft oförändrat värde sen vi köpte det för 2,5 år sen... Hade jag räknat med första årets uppgång i värde hade toppen kanske varit då, för nu har det säkerligen sjunkit tillbaka mot "ursprungsvärdet" igen.

Stor del i framgången är så klart den generella återhämtningen på börsen och dom stora räntesänkningarna, men jag hoppas och tror att även mitt egna engagemang i vår ekonomi har spelat viss roll. Köpen i Orc och Danske har givit god utdelning och även min medverkan i Husqvarnas nyemission är lyckad än så länge. I dom två förstnämnda har jag minskat efter stora ökningar så att en "bra affär" är säkrad i båda fallen. Den sistnämnda kan ju dock krascha och visa sig ha blivit en dålig affär i långa loppet, men än så länge är det en risk jag är villig att ta.

Även mitt idoga månadssparande och min strategi att försöka hålla kvar "aktiebenet" i en fast procentuell relation till det ständigt stigande "real-benet" (ständigt stigande eftersom jag räknar huset till fast värde och amorterar löpande) har visat sig vara vinnande nu när det vänt uppåt. Efter försäljningarna senaste månaden är jag nettosäljare hittills i år och ligger ändå strax över mitt mål om aktier till 40% av reala tillgångar (huspris minus bolån) och aktiebenet är även det på ATH. Det är dagar som denna som gör det värt att lägga så mycket kraft på ekonomin!

5 kommentarer:

 1. Kul med ATH. Hur har du kommit fram till att du ska ha just den fördelningen mellan värdepapper och reala tillgångar? Bara en känsla av att det verkar lagom, eller har du något annan tanke bakom?

  SvaraRadera
 2. Hej Pluringen!

  Från början hade jag 50% som mål, men för lite drygt ett år sen ändrade jag till 40% efter att bolåneräntorna hade stuckit iväg uppåt och fött min önskan om att dra ner lånet i snabbare takt. Mer om det i det här inlägget. I det inlägget finns också en länk till orginalidéen bakom tänket. Jag har börjat fundera på att öka andelen igen, men är osäker på börsen för tillfället så jag har beslutat ha kvar 40% tills vidare trots att räntorna sjunkit.

  SvaraRadera
 3. Härligt att få tillbaka så mycket på skatten att ni hamnar ATH.

  Hoppas året fortsätter utan allt för många otrevliga överraskningar.

  SvaraRadera
 4. Hejsan,
  och bra jobbat trots mycket extrakostnader. Som husägare och bilägare vet jag hur viktigt det är med hygglig buffert för att kunna hantera oplanerade kostnader.

  Keep up the good work!

  Lämnade idag in deklarationen så jag får vackert vänta till december på min återbäring.

  SvaraRadera
 5. Tjena, tack för en bra blogg.
  Var ute och kollade runt lite på XACT Bull/Bear när den här sidan dök upp: http://www.tinyurl.com/bearbull

  Väldigt roligt - sublimt, men ändå intelligent.

  Mvh
  J

  SvaraRadera