2010-02-07

IG till Inkomstpensionsförvaltningen

Jag, liksom övriga Stockholmare, fick det orange kuvertet i förra veckan. Eftersom jag är en ganska försiktig förvaltare har premiepensionen inte stigit mer än 30 %, vilket säkert dom allra flesta slår. Min nedgång under 2008 var dock inte lika kraftig som dom flesta andras under 2008 så jag tror jag ligger plus mot genomsnittet sett på två års sikt.

Vad som störde mig mer var att se att den stora biten av kakan, Inkomstpensionen, hade givit en negativ avkastning under 2009. Hur tusan lyckas dom med det? Är det bara långa räntepapper i den delen eller hur lyckas dom annars med att få negativ avkastning under ett osannolikt bra börsår? Låt mig ta hand om förvaltningen själv!

6 kommentarer:

 1. Jag var tvungen att se efter och mycket riktigt hade jag också negativ avkastning på inkomstpensionen. Skandal! Tur att jag har gjort val angående min ITP i alla fall (hade ju varit fint om den också var med i oreanga kuvertet), den bör väl ha gått upp lite grann.

  Min PPM var upp 60% 2009 men ner rejält under 2008.

  SvaraRadera
 2. Nu är det ju så att inkomstpensionen till största delen inte har något kapital att förvalta alls(!!) Sveriges invånarens skuldbokförda inkomstpension är vida överstigande värdet på AP fonderna.

  Att det blir en negativt beror helt sonika att inbetalningarna i systemet minskat och "bromsen" har slått i. Den dåliga utvecklingen beror mao betydligt mer på arbetslösheten som ökat än världens börser.

  Dessutom så införde man under fjolåret en "pensionärsbroms" vilket innebar att man beräknar pensionskapitalet i inkomstpensionen lite olika mot tidigare. Nedgångar i utvecklingen tas mao inte ut på ett enskilt år (då skulle ju pensionärerna bli rasande när pensionen skulel sänkas med 1000 tals kronor efter ett år som 2008) istäället fördelas undderskottet ut över flera år.

  SvaraRadera
 3. AP-fonderna har endast "buffertkapital" i pensionssystemet.

  Buffertkapitalet utgör oftast ung. 10% (!!!!) av inkomstpensionen resten ...ja det är bara "luft" eller en forhoppning om att vi får en god samhällsutveckling.

  http://www.sweden.gov.se/sb/d/2634/a/14442

  Eller som Andra AP fonden skriver

  "Hur stor andel av pensionssystemets kapital förvaltas av Andra AP-fonden?
  Tillsammans med de övriga buffertfonderna AP 1-4 svarar vi för cirka 10 procent av pensionssystemets samlade tillgångar. Av dessa utgör Andra AP-fonden ungefär en fjärdedel. Cirka 90 procent av pensionssystemets tillgångar har alltså ingen exponering mot de finansiella marknaderna. "

  SvaraRadera
 4. Till Chistoffers inlägg kan kanske tilläggas att det allrså är extra viktigt för pensionärerna att många är i arbete.

  SvaraRadera
 5. Hört på stan:
  "-Pensionssparande? Varför skall man spara pensionen? Det är väl lika bra att köpa saker för den? Man ju rätt gammal ändå när man får pension."

  SvaraRadera
 6. Så här fick jag fram om AP fonderna för 0912
  AP1 202 miljarder
  AP2 204
  AP3 206
  AP4 196

  AP6- 16 år 08
  tot=824 miljarder

  06 borde 75 miljarder ha betalats in till ATP, då lönesumman var 1 000 miljarder.
  25 miljarder tilll 7:an och dom andra 700 st.
  Vilket då också indirekt blir att 100 miljarder betalas ut.
  Om 'solen slocknar' så skulle ATP funka i typ 8 år.

  OM 800 miljarder är 10% så ger det att det borde vara 8 000 miljarder i 'rullning' i pensionssystemet !!!
  Så mycket kan inte finnas i dom andra fonderna då dom ju bara är 2,5% och inte funnits så länge.

  Det 'rosa' gäller väl mest 'din placering' att den gått back.
  Men AP fonderna lyckades att tappa innihelsikes med pengar 08.

  SvaraRadera