2010-03-01

Embrace Commitment

Läser med lite sorg om dom olika lösningarna du kan använda för att inte behöva riskera något om du ska köpa ett boende ihop med den du ska dela det med. Det är DN som skriver i artikeln Så bygger du bo i lugn och ro. Varför så sorgligt? Jo, jag tycker det är förfärligt hur individen tar så stor plats att man inte ens kan bilda familj utan att skaffa sig flyktvägar om det skulle bli för jobbigt. Ett kraschat förhållande må vara hänt, men attans om jag förlorar något på det! Inte undra på att många separerar nu för tiden...

Själv satsade jag på "All-in". Från den dag jag och frun bestämde oss för att köpa hus finns det inget mitt och ditt. Bådas löner går in på vårt gemensamma konto, alla räkningar betalas från det kontot och vi har varsitt MasterCard som betalas med gemensamma pengar. Vi visar varandra respekt nog att inte ge oss iväg på allt för vidflyktiga personliga utgifter utan att prata om dom först, men i normalfallet köper var och en vad den vill och behöver. Vi hade i ärlighetens namn dock en period i början av vår tid tillsammans med varsin ekonomi, men innan vi var sugna på att gå "All-in" tyckte vi inte heller det var en bra idé att köpa något för flera miljoner tillsammans och började med att hon flyttade in i min hyresrätt.

Titeln för det här inlägget lånade jag från en väldigt bra artikel skriven av en framstående person inom mitt yrkesområde, Bill Wake. Artikeln handlar om hur "commitment" är en framgångsfaktor i arbetslivet, men nog är det en framgångsfaktor även privat. Är du nyfiken, så läs gärna hela artikeln - säkert lika givande för dig som inte är programmerare.

Embracing Commitment (XPlorations)

7 kommentarer:

 1. "Själv satsade jag på "All-in". Från den dag jag och frun bestämde oss för att köpa hus finns det inget mitt och ditt. Bådas löner går in på vårt gemensamma konto, alla räkningar betalas från det kontot och vi har varsitt MasterCard som betalas med gemensamma pengar. Vi visar varandra respekt nog att inte ge oss iväg på allt för vidflyktiga personliga utgifter utan att prata om dom först, men i normalfallet köper var och en vad den vill och behöver. Vi hade i ärlighetens namn dock en period i början av vår tid tillsammans med varsin ekonomi, men innan vi var sugna på att gå "All-in" tyckte vi inte heller det var en bra idé att köpa något för flera miljoner tillsammans och började med att hon flyttade in i min hyresrätt."

  Vi har gjort exakt likadant och det har fungerat i snart 8 år utan problem.

  SvaraRadera
 2. Hejsan,
  Vi gjorde likadant. Alla pengar i en pott. Vi delar uppgång och fall i vått och torrt tillsammans och det har fungerar fint i 10 år och några månader...

  SvaraRadera
 3. Kul att se att det trots allt finns några fler än vi som vågar! För oss står mätaren på dryga 7 år.

  SvaraRadera
 4. Hej,
  För oss har det fungerat i mer än 15 år.

  SvaraRadera
 5. Hittade lite intressant statistik på området:

  http://www.skilsmassa.com/skilsmassa-statistik.html

  SvaraRadera
 6. Här har samma taktik fungerat utmärkt i drygt 15 år!

  SvaraRadera
 7. Självklart skall man gå 'all in' annars kan man likagärna skippa att gifta sig, den som hela tiden har en backup plan flyr vid minsta motstånd. Detta gör ingen lycklig i längden! Vi har bara varit gifta i 5 år men tilsammans i 10 å det fungerar faktiskt bättre för varje år...inte tvärt om som så många verkar tycka...å nu är det dessutom barn med på projektet. Det förvånar mig fortfarande när jag träffar personer som varit gifta i många år men som har delad ekonomi...du vill dela livet och din säng med någon med gud förbjude att de rör dina pengar:-)

  SvaraRadera