2010-10-31

Dags att byta bil?

Vi går i tankar på att köpa ny bil. Eller köpa en begagnad snarare, helt ny känns inte prisvärt. Det är nämligen så att vår nuvarande börjar bli till åren och dessutom har en del skavanker för tillfället som behöver åtgärdas. Då vi inte är meckare själva i familjen så tog vi den till en verkstad där dom fick ta en titt och ge ett förslag på vad som behöver åtgärdas och en offert på att göra det. Det var visst någon styrstång som behövdes bytas samt bromsskivor bak, och dessutom tyckte dom det var dags att byta tändstiften och göra en del annat av underhållskaraktär. Drygt 16' ville dom ha för besväret... Lite trist på en bil som dom vill ge 20' för i inbyte... Med reparationerna gjorda skulle vi säkert få lite mer i inbytespris, men knappast hela summan.

Därmed intensifierades tankarna på att köpa en ny. Eller begagnad alltså. Som ett brev på posten kom därför fredagens artikel i E24 om att köpa begagnad bil. Även trevligt med dagens artikel i DN en om att försäkra bilar. Jag har dessutom hört att november och december ska vara dom bästa månaderna att köpa bil i då priserna statistiskt sett är lägst då... oklar källa. Vet inte om det har att göra med årsskiftet som kommer och gör alla bilar ett år äldre, eller om det är att folk har annat för sig än att köpa bil när julen börjar närma sig.

Vi letar efter något som är 3-4 år, har gått mindre än 10 000 mil och kostar under 150'. Den ska rymma hela familjen vid behov, men oftast bara gå mellan bostad och arbete med ensam förare... förutom första biten på morgonen och sista biten på vägen hem då ett par barn ska hämtas upp på dagis. Vi har tidigare tittat på något i stora klassen så som Audi A6, BMW 5-serie, SAAB 9-5 och Volkswagen Passat, men har nu börjat titta ner lite i storlek - alltså Audi A4, BMW 3-serie och SAAB 9-3. Efter krisen i SAAB känns dom klart mest prisvärda i sammanhanget och därför är det väl i första hand en SAAB 9-3 vi tittar efter i dagsläget. Vore fint med 08-modellen då den fick ett rejält facelift. Dragkrok är ett måste. Sen vore det trevligt med BioPower-motorn, mest för att det skulle kännas bra att åka runt med något som kan kallas miljöbil... även om etanolet är ganska utskällt här och där numera.

Något mer vi borde tänka på?

8 kommentarer:

 1. Jag hade satsat på en Peugeot 308 eller 3008. Betydligt mer bil för pengarna. Vill du ha mer komfort så är väl dina alternativ bra.

  SvaraRadera
 2. kolla bilsmart.se för att se hur hållbara vissa modeller är

  SvaraRadera
 3. Hoppas du tänkt på att 2006-2008 års modell av SAAB 9-3 och Opel Astra faktiskt är precis samma bil med skillnader i kaross, inredning och ljudisolering (SAAB lite tysare)

  Motor, växellåda mm mm. är precis samma. Även om SAAB gått ner i pris så får du samma bil för biligare penning om du köper en opel av dessa årsmodeller.

  OBS köp inte OPEL av äldre modeller!

  SvaraRadera
 4. Kia Ceed SW - 7 års nybilsgaranti, skulle kännas tryggt på en relativt ny bil.

  SvaraRadera
 5. En Audi A4. Mycket trevlig och lite billigare att dra runt än BMW och Mercedes.

  Vettigaste motorn är 2,0T. Drar mindre och är inte slö vilket 1,8T är. Min bil drar ungefär 0.86 liter per mil. Bra för en så pass stor bil med 200hk.

  SvaraRadera
 6. Instämmer med "Anonym", Kia Ceed SW Diesel.

  SvaraRadera
 7. Kia Ceed absolut, men det är inte en speciellt spännande bil om man jämför med audi och bmw...
  Jag skulle titta på en Skoda Superb 08, såvida du inte behöver kombi förstås... Alternativt en nyare octavia...

  SvaraRadera
 8. Bra att tänka på när man ska köpa bil !

  SvaraRadera