2011-12-28

Halverat SCA

Idag halverade jag mitt innehav i SCA. Aktien har sedan länge varit den klart största i portföljen och fungerat som en stabil och trygg grund. I somras var SKF på god väg ifatt, men sen dess har aktierna gått åt olika håll och SCA var nu väl tung i portföljen igen, med drygt 20 % av värdet. SCA:s direktavkastning har också fått en törn i och med finanskrisen. För 2008 var det första årets i SCA:s historia som utdelningen sänktes, och än är den inte tillbaka där den började... vilket ger en direktavkastning på under 4 % i dagsläget.

Huvudanledningen till att jag säljer är dock skatteteknisk. Sen försäljningen av Investor tidigare i år har jag legat med en sammanlagd förlust för helåret och eftersom skattesystemet är format som det är så behövde jag ha någon vinst att kvitta emot innan årsskiftet. Du får nämligen bara göra avdrag för 70 % av underskott, men kan kvitta det till 100 % mot en vinst... När jag satt och tittade på vilka latenta vinster jag satt med föll beslutet att minska i SCA var det bästa att göra. Aktien har gått bra på sistone vilket dragit upp P/E-talet närmare 13, samtidigt som direktavkastningen sjunkit - och den var som sagt också överlägset störst i portföljen.

För en gångs lyckades jag rätt hyfsat med den kortsiktiga timingen, och sålde nära dagshögsta. Min kurs blev 102,90 och dagshögsta (hittills) är 103,10. För tillfället är den nere i 101,90.

Efter årsskiftet blir det förmodligen också ett ISK för mig, och vid en eventuell flytt dit så skulle ju vinsten ha realiserats ändå - så bra att passa på när den gör lite nytta också! Någon som vet om det är okej att ha aktier av samma slag i både vanlig depå och ISK samtidigt förresten?

4 kommentarer:

 1. Det borde inte vara något problem att ha samma slag i både ISK och vanlig depå(eller kapitalförsäkring) som jag ser det.
  /P

  SvaraRadera
 2. Hur har du resonerat kring ISK? Vad har fått dig att bestämma dig för att öppna ett ISK-konto?

  Charlie

  SvaraRadera
 3. Charlie: Har inte bestämt mig helt än, men som långsiktig värdeinvesterare känns det som att skattefria utdelningar kommer överstiga kostnader med kontot - och att dessutom få förenklad deklaration gör ju saken än bättre. Måste dock räkna lite noggrannare först, har bara överslagsräknat lite hittills. Har du räknat något?

  SvaraRadera
 4. Nej, jag har inte räknat något, men jag är spontant tveksam. Eftersom jag sitter på en del långsiktiga innehav som ger en del utldelningar så kanske det är värt att fundera på det trots allt. Publicera gärna dina uträkningar som ett inlägg.

  SvaraRadera