Min etik för placeringar har jag skrivit om ett par gånger här på bloggen. Jag har inget emot att företag tillverkar krigsmateriell, men undviker däremot oetiska vapen så som minor, atom- och klusterbomber samt kemiska vapen.
Jag har också skrivit någonstans att SAAB är ett bolag som jag följer från sidan. Idag läser jag dock att SAAB säljer en granat som jag närmast liknar vid en klusterbomb. Så länge SAAB fortsätter med den kommer jag därför inte köpa aktier SAAB. Jag äger dock några indirekt genom Öresund - får fundera över hur jag ska hantera det. Kanske ska jag skriva till Öresund och be om deras syn på saken.
Kritik mot Saab:s granatexport (SvD)
Nja, klusterbomb liknar den inte. Där finns det substridsdelar som kan ligga kvar. Här är det fråga om metalldelar. Spränggranater innehåller kulor. Den här innehåller pilar. Same difference..
SvaraRaderaLiknar gör den väl ändå? Det är inte en klusterbomb, men nog tycker jag det finns likheter. Framförallt är det jag motsätter mig att den avser skada många människor inom ett större område... Sen är den ju bättre än klusterbomber i det att material som ligger kvar efter att den smällts av inte längre är livsfarligt - en klusterbomb kan ju lämna efter sig explosiva delar som kanske närmast kan liknas med minor när dom ligger där.
SvaraRaderaSkulle snarare likna det vid ett stort hagelgevär.
SvaraRaderaDu motsätter dig att den avser skada många människor inom ett större område. Du inser väl att detta är en egenskap som i princip alla vapensystem förutom finkalibriga vapen besitter. En klassisk artillerigranat ställer till med mycket mer död och skada än en liten flechettegranat.
SvaraRaderaJag gissar att anledningen till att du vill likna flechetteammunition med klusterbomber är att du med hull och hår har svalt storyn precis som journalisten vill. Precis som anonym 2 säger är en flechettegranat en form av hagelammunition utan minsta sprängladdning fast för en större kaliber än hagelgevär - upp till stridsvagnskanoner. En klusterbomb, eller bombkapsel som det heter på svenska, är en behållare som på en viss höjd öppnar sig och sprider mindre bomber eller granater över målområdet där de briserar. Det som skiljer BK 90 från alla andra bombkapslar är tändmekanismen. I övriga bombkapslar är denna i princip mekanisk - reagerar på slag etc. I BK 90 är den helt elektrisk med tre olika funktioner (vilket är dyrare än mekaniska tändmekanismer). Briserar ej substridsdelen vid nedslag, kommer den att brisera när dess batteri går under en viss spänning. Skulle detta en fungera kommer den att bli spänningslös. Då krävs det att man plockar isär den och byter batteri. Andelen blindgångare på BK 90 där de alltså nått det sista strömlösa steget är 1%. Vanligt klassisk exploderande ammunition såsom bomber och artillerigranater ligger på 4-10% blindgångare. Automatkanonammunition oftast någonstans strax under 4%. Amerikanska bombkapslar/"klusterbomber" på 10-20% beroende på ålder och ryska kan man nog gissa ligger lite över. Inget du fått läsa i tidningarna, antar jag? Där är allt lika dåligt förutom det svenska som är sämst.
SvaraRaderaAnonym(2): Jag anser nog att hagelgevär är olämpliga i krig också. Dom är till för att skjuta småvilt och lerduvor.
SvaraRaderaErik: Ja, kanske är det så. Men den här tanken med att kasta in en granat som sen skjuter massor av små metallbitar åt alla håll känns snudd på medeltida, inget som har med modern krigsföring att göra.
Wiseman: Nej, jag vet i princip inget om den här granaten utom det som jag läste i Svenskan. Faktum tycks väl ändå kvarstå att den snarare skadar än dödar? Och dessutom skadar ganska urskiljningslöst?
Ang. frågan om Öresund och etiskt profil så tror jag minsann en historia om du söker i deras gamla årsredovisningar om att dom vägrade att investera i Swedisch Match någon gång runt milleniumskiftet enbart pga av etiska ställningstagande.
SvaraRadera