Jag har
tidigare skrivit om Sparandets tre ben här på bloggen, och även skrivit en artikel till Kapitalnet om det samma. Det är en modell där sparandet delas upp på
Räntebärande,
Aktier och
Reala tillgångar. Nu när jag har använt modellen ett tag har jag ändrat min uppfattning lite vilket jag tänkte skriva några rader om här.
Till en början tyckte jag att det var en bra idé att hålla fördelningen mellan alla ben konstant, dock inte nödvändigtvis med lika stora ben. Jag tyckte fördelningen 20/30/50 passade bra, men påpekade att det är ytterst individuellt. Nu har jag emellertid lyft ut
Räntebärande ur ekvationen.
Som räntebärande har vi en buffert och pengar vi sparar till något relativt nära föreliggande köp. Bufferten har jag bestämt att den ska vara tre månadslöner efter skatt. Ökar lönen ska också bufferten öka. När vi sparar till något större, t.ex. ett nytt tak, så anser jag att vi har råd med det när bufferten har ökat till den summa jag räknar med att det kostar minus den grundbuffert på tre månadslöner som jag alltid vill ha. Därför är det svårt att relatera detta till övrigt sparande och den får leva sitt liv på sidan om med målbelopp istället.
Mellan dom andra benen har jag dock bestämt mig för att ha en någolunda statisk fördelning. Där har jag valt att jag ska ha aktier för hälften så mycket som jag har reala tillgångar. I mitt fall är reala tillgångar det hus vi har, och jag räknar värdet på mina reala tillgångar som husets köpeskilling minus kvarstående bolån. Det förhållandet får råda tills vi kommit ner i en belåningsgrad på
taxeringsvärde*1,33. Mer om det i artikeln Amortering på Kapitalnet. När jag nått det målet kommer jag nog låta aktiebenet växa sig större.
För tillfället har vi hur som helst en förhållandvis stor månatlig amortering på 5.000 kronor och ett månadssparande i fonder på 1.500. Jag har alltså en förväntning på att marknaden ger mig 1.000 kronor varje månad i form av värdeökningar. Gör den inte det köper jag mer, ger den mig mer säljer jag av. Jag har dock en toleransnivå på 10% för att inte behöva handla hela tiden, men skulle värdet på aktiebenet bli 55% av reala tillgångar är det läge att sälja av något och skulle värdet sjunka till 45% är det dags att handla något.
Pengar som frigörs eller handlas för kommer till och från bufferten. Skulle bufferten överstiga målbeloppet med råge kan den användas till extra amortering på bolånet. Skulle bufferten istället krympa för mycket blir det problem. Det är därför viktigt att dom fasta beloppen för amortering och månadssparande är tillräckligt små för att du ska få pengar över varje månad. Än så länge har det gått bra för oss!
Sparandets tre ben (Kapitalnet)
Amortingstakt (Kapitalnet)
Månadsspara (Kapitalnet)