2007-12-05

Svensken litar på storebror

I en internationell Gallup-undersökning har 20.000 personer i 21 länder svarat på frågor om sin privatekonomi. Enligt den skulle en tredjedel av svenskarna inte kunna behålla sin nuvarande levnadsstandard i mer än tre månader om dom blev arbetslösa eller långtidssjuka.

En första fråga är vad som ingår i "sin nuvarande levnadsstandard". Är det omfattande frågar jag mig också om det är nödvändigt att kunna behålla den. Har jag det bra kan jag gå ut och äta flera gånger i veckan, blir jag arbetslös drar jag så klart in på det. Skulle det däremot omfatta att inte ha råd med sitt boende är det en helt annan sak.

Sen undrar jag också om svensken generellt har räknat med inkomster från a-kassa och diverse försäkringar. Att klara sig mycket mer än tre månader om alla inkomster plötsligt försvinner är ganska mycket begärt. Det är ju därför a-kassa och försäkringar finns. Har vi däremot fått tydliga anvisningar att ha med det i beräkningen är det lite oroväckande om vi bara klarar oss i tre månader. Å andra sidan är väl tre månader ganska gott om tid för att hitta nytt jobb?

Börja spara (Kapitalnet)
Svenskar sårbara för ekonomiska bakslag (DN)

2 kommentarer:

  1. Ähh, 9.5år skulle mina besparingar räcka med nuvarande avbränningstakt och 0 i inkomst varje månad, inflation/avkastning oräknad.

    Det gäller att ha ett billigt och redan betalt boende, inga skulder samt inte kasta ut en massa pengar på onödigheter.

    SvaraRadera
  2. grattis till en bra sida.
    fick själv känna på hur sårbar jag är när jag blev sjukskriven förra året; för nu är det ju så att om en läkare säger att du är sjuk är det inte säkert att F-kassan tycker det, så jag fick besked efter 2.5 mån sjukdom att de inte tyckte jag borde vara hemma, sedan tog det ytterligare 1.5 mån innan de bestämde sig för att jag var sjuk och då var mina pengar slut och hus och andra omkostnader ska ju betalas, liksom mat och medicin och det var då som jag fick dra på mig en vidrig kredit. Så nu försöker jag göra mig av med lånen och samtidigt spara till en buffert.
    http://ekonomisanering.blogspot.com

    SvaraRadera