Idag kom nya inflationssiffror ut. Tyvärr visas det att även i tider av sjunkande räntor så är konsumentprisindex (KPI) är ett dåligt mått för både Riksbankens inflationsmål och idag även för prisbasbeloppet. Jag skrev flera gånger under förra året om hur dåligt KPI fungerar när räntan stiger snabbt, eftersom räntekostnader räknas med i indexet. Här är en länk för att söka på kpi i bloggen för den som är mer intresserad.
I dagens siffror visade nu KPI på deflation istället, och denna gång beroende på kraftiga räntesänkningar. Använder man istället måttet KPIF har vi dock en ganska behaglig inflationstakt på 1,5%... väl inom Riksbankens mål om en inflation på 1-3%.
KPIF är ett mått som Riksbanken började räkna med under förra året, men inflationsmålet kvarstår i KPI. Det vore klart bättre om inflationsmålet ändrades till att vara 1-3% mätt i KPIF istället för KPI, men av någon anledning håller man fast vid det gamla. Det vore intressant att höra någon med insyn motivera det...
Den sjunkande KPI:n har dessutom idag föranledit ett förslag att för första gången i historien sänka prisbasbeloppet... detta alltså på grund av räntesänkningar! Är det vettigt att pensionärer och studenter, och dessutom många försäkringstagare, ska få lägre ersättning för att Riksbanken sänker styrräntan? Detta när vi har en underliggande inflation på 1,5%?
KPI är ett så sjukt mått att man inte vet var man skall börja. Vet inte om KPIF skulle vara så mycket bättre egentligen?
SvaraRaderaHögre räntekostnader är ju inflationsdrivande. Inget snack om det.
SvaraRaderaOm man beräknar ett styrmål baserat på ett mått, i detta fall KPI, så är det inte rimligt att byta mått när styrmålet inte nås. Det är ungefär som att säga att det inte blev tillräckligt varmt när vi mätte i Celsius-grader så vi mätte i Fahrenheit istället. Det om det.
SvaraRaderaAtt KPI är ett dåligt mått beror på att hela ekonomin är i kraftig gungning. Styrränta på 0,25% är ett resultat av att ekonomin inte är i gott skick. Räntan är alltså inte en isolerad företeelse som man kan plocka bort om det passar bättre.
Kan bara hålla med. Men det blir en tung smäll när Riksbanken tvingas chockhöja räntorna om 4-12 månader.
SvaraRadera