2010-09-17

Debattera med mig

Det blir mycket politik nu, men det får ni stå ut med så här dagarna innan valet. Jag spanade på debatten i TV4 igår och tänkte skriva hur jag tycker i diverse olika frågor. Hoppa gärna in och bemöt något via kommentarer!

Komvux frågan - jag tycker det är helt rätt att man inte ska kunna ta samma kurs obegränsat antal gånger på Komvux. Jag tycker inte att staten ska stå för notan om någon vill lägga 18 år på att får MVG i en kurs. Som Björklund sa - har man inte klarat kursen tidigare får man gå den på Komvux, har man klarat den tidigare och vill ha högre betyg kan man tenta upp dom.

Jag tycker dessutom att det är helt rätt med dom nya yrkesutbildningarna. Varför ska en montör på Scania behöva lära sig massa geografi, historia, kemi, etc.? Jag gick själv "teknisk linje" inledningsvis när jag var ung men hoppade av för att jag inte orkade med all teori. Året efter började jag istället på yrkesinriktade, tvååriga, "El-teleteknisk" som jag gick ut med bra betyg, gick ett fortsättningsår där jag specialiserade mig mot datorer och har jobbat med datorer sen dess.

Stänga kärnkraften och storsatsa på tåg - hur tänker ni? Ska vi köra med diesellok?

RUT. Som jag nämnde här om dagen hos Cornucopia är jag egentligen för att alla tjänster som privatpersoner köper ska ha en skattelättnad eftersom vi köper med skattade pengar. Men står valet mellan att ha RUT eller ingenting så är jag för att behålla RUT - speciellt eftersom det kommit fram att det inte kostar något.

Jag är egentligen emot jobbskatteavdraget också. Jag är, eller åtminstone var, för att sänka skatten, men jag kan inte sympatisera med att bara sänka skatten för dom som jobbar. Jag tror på att ha ett lättbegripligt skattesystem, och införa olika skatter på olika inkomster gör det inte enklare. Redan sedan tidigare har vi ju olika skatt på kapitalinkomster och andra inkomster, och nu har vi alltså tre.

Om de rödgröngråa kommer till makten får vi å andra sidan ytterligare en för ålderspensionärer, och fyra är inte färre än tre. Jag undrar också varför dom rödgröngråa vill rikta in sig just på ålderspensionärer och inte ge lättnaden för alla som inte innefattas av jobbskatteavdraget. Varför är ålderspensionärer viktigare än sjukskrivna, arbetslösa och pappalediga? Alliansen har i alla fall en förklaring för sin skattelättnad...

4 kommentarer:

  1. Det jag verkar vara ensam om under den här valrörelsen är ju att reagera över att pensionärerna reddan har fått ett skatteavdrag för sina pensionsavsättningar under hela deras yrkesliv. Skatten på pensionerna borde då rimligtvis uppgå till minst avdragets storlek (alltså HÖGRE än vad det är nu)! Fast å andra sidan ger det ju utrymme för skatteplanering...

    SvaraRadera
  2. Ingenjören2010-09-17 13:12

    Hmm, anledningen till att inte skära bort alla ämnen folk inte anses 'behöva' är att man då urholkar demokratin. Om man inte vet någonting om omvärlden eller dess historia blir man ett enkelt offer för demagoger som ger enkla svar på svåra frågor. Att ta bort den 'svåra matematiken' som man ju 'aldrig har någon nytta av' är ett annat vanligt förslag, jag fruktar näst-nästa bolånekollaps om halva befolkningen inte längre behöver lära sig procenträkna. Om man inte lär sig någon naturvetenskap typ kemi får man lätt en väldigt skev syn på vetenskap och riskerar att hamna i klorna på homeopater eller andra kvacksalvare. Detta är den korta men enkla anledningen till att jag inte tycker att man ska skära bort de 'onödiga' ämnena.

    SvaraRadera
  3. Anonym 10:17: Det är ju inte så väldigt länge man fått göra avdrag för privata pensionsavsättningar. Hittar tyvärr inte något exakt årtal nu, men kan det röra sig om 10 år kanske? Senaste åren har dessutom maxavsättningen som är avdragsgill begränsats ytterligare och är nu bara 1000 kronor per månad. Övrig pension kan man knappast säga att man gjort något skatteavdrag för, den har man bara inte beskattat. Pension beskattas ju som bekant när den ska betalas ut, därför har du kunnat göra vissa avdrag för att sätta av pengar till det.

    Att skatten var högre när dom första avsättningarna gjordes än vad den är nu var det knappast någon som räknade med. Den kunde lika gärna ha varit högre. Kan därför inte hålla med om att det går att göra någon avancerad skatteplanering - det går aldrig att veta hur skatterna fungerar när det väl är dags för utbetalning. I dagsläget är det ju dessutom en lägre skatt - genom jobbskatteavdraget - som du kan dra av. Då är det väl logiskt att du får den skatten när du tar ut pengarna, annars betalar du ju högre skatt om du lägger undan pengarna till pension.

    Jag tycker sammanfattningsvis fortfarande att det ska vara samma skatt för pension och arbete.

    SvaraRadera
  4. Ingengören: Dom kunskaper som du pratar om får du redan i högstadiet, där är det ingen som talar om yrkesinriktning. Grundläggande historia och geografi, procenträkning och baskunskaper i naturvetenskap borde ingen komma igenom grundskolan utan att kunna. Men att gå på kemilektioner och lära sig om mol och molar, lektioner i språkhistoria där man lär sig om versmått i illiaden och odyssen och annat är saker som får folk att hoppa av sin utbildning snarare än ger väsentliga kunskaper. Och visar det sig senare i livet att man behöver någon kunskap som man inte fick i sitt yrkesprogram så är det väl inte värre än att man lär sig det då?

    SvaraRadera