2010-10-24

Datorhelg

Den här helgen har det blivit en hel del häckande framför diverse olika datorer. Det började egentligen redan förra helgen med att vi köpte ny dator då den gamla hade börjat låta rätt illa från strömaggregatet. Då den gamla även är sex år gammal tyckte vi det kunde vara motiverat att kosta på oss att byta ut den. Vi tog en sväng till El-giganten och hittade en maskin som kändes bra i en fyndhörna med några utgående modeller. Det var något man kanske kan kalla en utgående värstning, vilket passade mig ganska bra. Quad-core-processor, 6gb ram och 1tb hårddisk med Windows 7 Home Premium 64bit som OS. Nåt Nvidiakort med 1gb grafikminne var det visst också, och naturligtvis gigabitnätverk. Den funkar ganska bra, även om jag tycker den är lite långsam att starta... Kanske har att göra med all skräpprogramvara som skeppas med datorer nu för tiden. Trist att det inte följer med en skiva med "ren" Windows 7, då hade jag lätt installerat om den för att bli av med allt junk.

Vidare till den här helgen då. Vår förra dator hade dubbla nätverkskort, vilket gjorde att vi använde den som router och kopplade PS3:an till internet via den. Eftersom den nya inte har det, och vårt bredband bara ger oss en skarp ip-adress, blev det alltså dags att köpa en router för att slippa välja om vi skulle använda datorn eller PS3:an, och byta kontakt för att exekvera. Dessutom använder jag ju PS3 Media Server på datorn för att streama till spelet, och skulle jag göra det med bara ett nätverkskort per maskin blev det ju inget internet alls... När vi nu köpte en router passade vi att köpa en med stöd för trådlöst nätverk då vi saknat det tidigare. Att vi gjorde det innebär att jag faktiskt ligger i sängen och skriver detta inlägg! Riktigt trevligt, får se om det kan göra att jag får ut inlägg lite oftare.

Den stora delen av helgens datoranvändande var dock att få igång laptopen som jag fick av min syster. En gammal dell-maskin som OS:et hade gått sönder på. Jag blåste den helt och installerade en gammal Windows XP som jag haft liggande. Problemet var bara att maskinen krävde en del drivrutiner som uppenbarligen inte följer med en normal installation, så nätverket - varken trådbundna eller trådlösa - fungerade till exempel inte när installationen var klar. Det blev till att leta drivrutiner på dells hemsida med den nya datorn och lägga ner på en USB-sticka för att sen transportera över till laptopen och installera. Det tog sitt lilla tag att få till allt, men till slut gick det - sen var det bara att installera dom program som man vill använda också...

Slutet gott, allting gott dock. Jag fick också arbetsrummet hyfsat välstädat i väntan på alla installationer jag gjort på sistone. ;)

1 kommentar:

  1. Kul att du fick iordning på allt! Själv står jag i valet mellan att skrota min laptop eller formatera om hårddisken. Just nu låter den som ett propellerplan och den får kämpa hårt endast för att öppna explorer =)


    Mvh //Ekonomisk Trygghet

    SvaraRadera