2010-10-04

Omförhandling av bolån

Det är nu snart två år sen jag bytte bank (jösses vad tiden går!), vilket betyder att det börjar bli dags att omförhandla ränterabatterna jag fick då. Jag tittade till mina gamla tips från artikeln Pruta på räntan vilket fick mig att snabbt konstatera att det bästa jag kan få utan tjafs, det vill säga listpriser, är 2,09 % med tre månaders bindningstid hos SkandiaBanken. Hos SBAB verkar jag kunna få 2,19 %, vilket alltså är tämligen irrelevant.

Jag kände mig dock inte så sugen på att börja ringa runt till banker nu på kvällen, så jag tog istället en titt på Comboloan för att se vad annat folk fått för räntor. Det verkar som om min nuvarande ränta, 1,78%, står sig bra i jämförelsen, så får jag bara behålla den så känns det inte som om jag har någon anledning att byta bank. Jag är ju nöjd med banken i övrigt...

En annan betraktelse är att det verkar vara helt omöjligt att få kortare än tre månaders bindningstid nu för tiden - förutom på min bank som istället har en månads bindning som sitt "korta" alternativ (Östgöta Enskilda som ingår i Danske Bank-koncernen). Är det någon som känner till ifall någon annan relevant bank nytecknar bolån med mindre än tre månaders bindningstid?

3 kommentarer:

 1. Alla banker verkar ha slutat med bolån som har kortare bindningstid än 3 månader.

  Jag skulle gissa att det har att göra med Konsumentkreditlag 11 §, 2st.

  "Räntesatsen får ändras till konsumentens nackdel endast i den utsträckning som det motiveras av kreditpolitiska beslut, ökade upplåningskostnader för kredit- givaren eller andra kostnadsökningar som kreditgivaren inte skäligen kunde förutse när avtalet ingicks. Vid kredit för bostadsändamål med en sammanlagd löptid om minst 30 år och med en ränta som är bunden under viss del av avtals- tiden, minst tre månader, har dock kreditgivaren, om han har gjort förbehåll om det i avtalet, rätt att vid utgången av en sådan del av avtalstiden ändra räntan så att den motsvarar den ränta som kreditgivaren vid den tidpunkten allmänt tillämpar för nya krediter av motsvarande slag."

  Min cyniska tolkning är att det är mycket svårare att blåsa kunderna (med förhandlade ränterabatter som helt plötsligt försvinner o dy) om bindningstiden är för kort :-)

  SvaraRadera
 2. Jag bytte precis till Danske bank. Fick 70 punkters rabatt på deras officiella 30-dagarsränta, dvs 1,83.

  Du verkar alltså ha fått en bra rabatt.

  SvaraRadera
 3. Det verkar också hänga väldigt mycket på vilken belåningsgrad man har. Jag lånade en ganska låg summa (allt är relativt i Stockholm) till 95% i höstas men jag låg flera tiotals punkter över den "officiella" tremånadersräntan och när jag frågade vem som får de fantasiräntor som alla banker skyltar med på hemsidorna så var det folk som var belånade till 65% eller lägre. Eller så har de lurat brallorna av mig...

  SvaraRadera