2011-01-29

Induktion for the win?

Ugnen i vår spis sa upp sig här om dagen och det börjar därför bli dags att köpa en ny spis till huset. Vad jag har förstått så är induktion the shit just nu. Någon mer insatt i ämnet som kan bekräfta eller dementera det?

Den spis som vi har är 70 centimeter bred, vilket drar ner utbudet på induktionsspisar markant. Jag har lyckats hitta en från Electrolux och en från Husqvarna. Den förstnämnda i två utföranden, vit eller rostfri, och den senare bara i vit. Sen är det slut. Eftersom vi har vita vitvaror i övrigt är båda två ändå intressanta.

Efter att ha jämfört dom så verkar det dock vara ungefär samma sak för lite olika mängd pengar. Husqvarnan har ett par rattar för att ställa in ugnen medan Electroluxen har helt digital ugn, samt har ett par extra "ugnsprogram". Av någon anledning tycks det också skilja 10 kg på dom... kan det handla om materialval?

Båda påstås också behöva 3x16A säkring. Vår nuvarande spis verkar klara sig med 3x10A eftersom det är det som är draget till spisen nu... Min tanke om det är att vi får testa att stoppa in den nya spisen i den kontakt som finns och hålla tummarna. Går propparna allt för ofta så får man väl ta hit någon som kan säkra upp.

Jag har förresten en kompis som har Electroluxen och är jättenöjd med den, men det lutar nog ändå åt att spara 3 380 kronor och köpa den billigare Husqvarna. Känns som sagt som i stort sätt samma spis, speciellt med tanke på att Electrolux och Husqvarna kommer från samma bolag och förmodligen byggs i samma fabriker. Någon som invänder? ;)

Electroluxen, Husqvarnan.

7 kommentarer:

 1. Induktion är the shit. Det går så mycket snabbare att värma en platta, den svarar direkt när man sänker eller höjer temperaturen, o s v. Vet ej vad jag har för säkringar men jag kör spis, tvättmaskin och torktumlare på samma och samtidigt utan problem. Jag har en Electrolux.

  SvaraRadera
 2. Jag har också 70cm spis och har funderat på att byta. Jag tycker Husqvarnan är mest intressant. Dels är den billigare men sedan tycker jag att det är bättre med riktiga vred än digitala touchknappar som det ofta är dålig respons i.

  Mvh

  Konsylten

  SvaraRadera
 3. Det finns 70cm spisar av märket Elektro Helios.

  SvaraRadera
 4. Klart du ska satsa på induktion, helt suveränt.

  SvaraRadera
 5. Induktion är toppen. Ska visst även vara energisnålare? Tänk dock på att alla kastruller och stekpannor inte funkar för induktion, dvs du kan även behöva uppgradera dessa ...

  SvaraRadera
 6. Du lär nog inte kunna köra 3-4 plattor samtidigt som ugnen med de säkringarna. Jag skulle säkra upp från början, induktion drar ganska mycket kräm.

  SvaraRadera
 7. Electrolux går bara sönder och de kan inte reparera utan att förstöra - kostsamt! Vi köper aldrig mer ens en skruv från electrolux. SEX besök för att fixa en frys de har fabrikationsfel på, slutade med vattenläcka och byte + räkningar på 8000 spänn efter 27 månader.

  SvaraRadera