2008-11-12

Ny mäklarstatistik publicerad

Idag kom nya siffror från Mäklarstatistik igen. Nu pekar kurvan rakt ner för både borätter och villor. Inte konstigt med finanskris, varsel och höga räntor.

Finanskris och varsel gör väl att dom allra flesta håller hårdare i plånboken. Själv skulle jag t.ex. aldrig ge mig på att köpa ett hus just nu, men jag skulle heller inte sälja det om jag inte var tvungen. Vad vi ser är sannolikt en förlängning av det, där vissa personer tvingas sälja och vissa andra tar tillfället i akt och köper på rea.

Den sista av variablerna tycks dock ha förlorat i styrka nu, vilket alltså betyder att räntorna sjunker. Även framöver väntar än lägre räntor. Riksbanken har tidigare flaggat för att dom tänker sänka styrräntan 50 punkter till, men dom flesta bedömare tror att det kommer sänkas klart mer än så på ett års sikt. Även inflationssiffrorna som jag skrev om igår talar sitt tydliga språk på den punkten.

Sammanfattningsvis så känns det som om priserna kommer fortsätta sjunka så längre oron består. Efter dom här siffrorna kanske dessutom fler lockas till att sälja för att dom tror på ytterligare prisfall - vilket i så fall blir självförverkligat. När finansoron lägger sig och vi ser omfattningen av konjunkturnedgången är det väl dags för stigande priser igen, men just nu ser det mörkt ut.

Mäklarstatistik (Kapitalnet)
Kraftigt prisfall för bostadsrätter (DN, SvD)

3 kommentarer:

 1. Jasså, inte köpa hus nu?
  För egen del tycker nog jag det var betydligt mer riskfyllt att köpa hus för 1-2 år sedan...då priserna var betydligt högre

  Idag kan man ju utan problem pruta ned en villa med 20-30% på utgångsbud. Dessutom kommer räntorna sjunka, elpriserna gå ned, fjärrvärme går ned och hyran på hyresrätter öka betydligt de kommande åren.

  Villaägarna kommer bli de stora vinnarna de kommande åren

  "When going get's tough, the tough gets shopping"

  SvaraRadera
 2. Håller med föregående. Visst ska man inte fånga den "fallande kniven" och därmed kanske vänta några månader.

  Priserna har dock redan sjunkit rätt bra på sina håll, och ska man hålla på huset några år spelar det inte så stor roll om man prickar in botten. Köpa i högt ränteläge och äga och amortera i lågt är ju perfekt, så now's the time.

  SvaraRadera
 3. Tillägg till föregående:

  Största problemet just nu med att kunna köpa ett hus är att säljarna har orealistiska förväntningar. Ser flera som tecknat sig för nya bostäder redan som "måste" få ut ett visst pris för sina kåkar, men ingen ligger i närheten av att vilja betala. Syns ju på omsättningen i statistiken.

  Så det är väl närmast en bekräftelse på fortsatt nedgång, dessa människor måste ju sälja eller bli av med handpenningen på sina nya bostäder.

  SvaraRadera