2008-11-06

Bankbyte

Igår tog vi steget och bytte bank! För en månad sen berättade jag om att tanken fanns, och nu har den alltså blivit verklighet.

Tanken föddes som sagt redan när jag köpte mina Danske Bank aktier, och jag hittade ganska snart en trevlig banktjänsteman som jag diskuterat med av och till sedan innan sommarn. Inledningsvis var jag dock väldigt nöjd med den bank jag hade, Handelsbanken, och ville inte byta så länge jag inte fick bättre villkor.

Nöjdheten fick dock en dramatisk vändning för en dryg månad sen när jag fick ett handskrivet kort från Handelsbanken där det stod ungefär: "Lånet XXX om YYY kronor tidsbegränsad rabatt upphör om fyra dagar. I den rådande ränteläge så finns det inge utrymme till rabatt. Så hör av er så vi kan hitta ett annat alternativ". Inklusive alla ovanstående språkfel! Givetvis blev jag fly förbannad och ringde för att höra vad dom pysslade med. Vi har skött våra betalningar klanderfritt och amorterat rejält - men hon var obeveklig. Det visade sig nämligen att dom har upphört med produkten rörlig och det verkar som om dom genom att inte förlänga rabatter vill tvinga bort folk som redan har den. Hon kunde ge mig lite rabatt på 3 månaders, men hon tog inte direkt i...

Eftersom jag redan hade kontakt knuten med Danske så var det ganska enkelt att ta upp luren och be om ett möte. Vid första mötet, precis vid kulmen på ränterusningen, kunde dom dock inte matcha den ränta jag hade på lejonparten av lånet hos SHB. Rabatten som gick ut var nämligen bara på den del som tidigare var topplånet. Danske har dock sänkt sina räntor betydligt mer än SHB sen dess, och idag har jag den rörliga hos dom till samma ränta som jag hade hos SHB, och jag har dessutom bundit 20% av lånet i två år till en ränta som var långt lägre än SHB erbjöd. Så nu blir jag sannolikt kvar hos dom i åtminstone två år!

En annan väldigt trevlig sak hos Danske är deras produkt DuoFlex. Den innebär att du får samma ränta på dina sparpengar som du har på ditt rörliga bolån. Istället för att amortera kan jag alltså ha pengarna på kontot och uppnå samma effekt, samtidigt som pengarna är tillgängliga om jag skulle behöva dom! Jag har alltså i praktiken hela bufferten amorterad på lånet men ändå tillgänglig. På DuoFlex-konton betalas dessutom räntan ut månadsvis.

Fotnot; Banken vi bytte till heter Östgöta Enskilda Bank, som är en av provinsbankerna som ingår i Danske Bank. Du kan hitta dom alla här.

6 kommentarer:

 1. Hej Diversifierad,
  Kanske kan man tolka det som att SHB ar mera mana om sina vinstmarginaler an DB?

  SvaraRadera
 2. Hej Anders! Kanske är det så. Jag är dock hellre kund hos en bank som är mån om sina kunder än en som är mån om sina vinstmarginaler! ;-)

  SvaraRadera
 3. Klokt, är man missnöjd skall man självfallet byta bank. Fler borde verkligen göra detta för att främja konkurrensen i banksektorn.

  DB ingick på min radar när vi gjorde senaste bankbytet. Dom gjorde ett ganska bra intryck även om jag tyckte dom hade en mängd massa trista småavgifter som att betala 200kr per kvartal för att ha ett kort och internetbank mm. Saker som SHB var helt gratis

  Plus eller Aktiv i DB koncept?

  SvaraRadera
 4. Hej Cristoffer! Vi valde aldrig egentligen, utan fick Aktiv. Eftersom vi har bolån på med än 500' blir kvartalsavgiften "bara" 120 kronor oavsett kontotyp, så det fanns inte heller någon anledning till att göra ett val. Första året bjuder dom oss dessutom på kvartalsavgifterna.

  Man kan också få affärsrabatten om man har sparande och placeringar på mer än 500', eller om man öppnar ett Sparkonto XL samtidigt.

  På SHB betalar iaf vi för kortet, 250 kronor per år, så på två års sikt så går det på ett ut mot kvartalsavgifterna med tanke på gratisåret. Danskes kreditkort ger också högre bonus, 0,5% jämfört med SHB:s Allkort som ger 0,2%.

  SvaraRadera
 5. "Hej Anders! Kanske är det så. Jag är dock hellre kund hos en bank som är mån om sina kunder än en som är mån om sina vinstmarginaler! ;-)"

  Håller med...

  SvaraRadera
 6. "Hej Anders! Kanske är det så. Jag är dock hellre kund hos en bank som är mån om sina kunder än en som är mån om sina vinstmarginaler! ;-)"

  Håller med...

  SvaraRadera