2009-01-22

Månadssparande

Jag har många gånger skrivit om Månadsparande här på bloggen. Jag har till och med skrivit en egen artikel på Kapitalnet om just Månadssparande. Så här när börsen mest bara går när är det alldeles förträffligt att ha ett månadssparande som köper nya andelar varje månad, fler och fler till lägre pris hela tiden. När det väl vänder upp, för det gör det väl förr eller senare, har du massor av andelar som kommer öka i värde! Vid it-kraschen för några år sen fortsatte mitt månadssparande hela vägen ner och vände, och innan det vände ner igen var insatsen ofta dubblad - trots att dom första andelarna köptes redan 1999.

För tillfället automatsparar jag 2.000 kronor per månad i fonder. Jag skrev för ett tag sen att jag skulle se över vilka fonder jag skulle ha nu när jag bytte bank, och nu har jag bestämt mig för en första plan i alla fall. Som ni ser nedan är det en ganska stor spridning. Det är ganska många olika fonder, som täcker in olika regioner, och jag har också flera olika köptillfällen för att sprida risken än mer nu när det svänger så kraftigt. Ta efter om ni vill, eller kommentera ännu hellre!
Fond                                Nästa gång   Pengar
Nordea Ryssland 2009-01-27 250 SEK
Swedbank Robur Indexfond USA 2009-01-27 250 SEK
Carlson Equity Asian Small Cap 2009-02-03 250 SEK
SEB Asset Selection 2009-02-03 250 SEK
Öhman Fonder Etisk Indexfond Japan 2009-02-10 250 SEK
Handelsbanken Ny Energi 2009-02-10 250 SEK
Danske Invest Global Index 2009-02-15 500 SEK

Månadsspara (Kapitalnet)

11 kommentarer:

  1. Månadssparande är definitivt förträffligt för fondbolagen som får en stabil intäktskälla i förvaltningsavgifterna. Men man ska inte förledas tro att det är en lågriskstrategi. Du exponerar ditt kapital för risk, och går mot trenden, i hopp om att historien ska upprepa sig och börsen vända upp. Men erosionskraften accelerar. En nedgång med 50% kräver en uppgång med 100% för att nå break-even. Sedan måste du också väga in när du vill ta ut pengarna. Med månadssparande tvingas du vänta till dess att marknaderna vänt efter en nedgång, vilket kan ta lång tid.

    Men visst är det mentalt attraktivt att känna att man köper på rea, bara rean tar slut någon gång, i god tid innan man vill ta ut pengarna eller sätta om dem.

    SvaraRadera
  2. Jag förstår inte varför du köper idag när du vet att det är billigare imorgon?

    SvaraRadera
  3. Onsdagsfonden:

    Månadssparande är definitivt inget för snabba klipp, men det är heller inte något för mig. Jag är långsiktig i mitt sparande, precis som alla borde vara på börsen. Allt annat är spekulation.

    Anonym:

    Om jag visste att allt är billigare i morgon skulle jag investera allt jag äger i Xact Bear eller liknande... Men det kan precis lika gärna vända upp imorgon. När det väl vänder upp kan det dessutom komma att gå fort, som vi har sett under ett par ryck senaste månaderna. Än så länge har dom inte hållt dock.

    SvaraRadera
  4. Du är lika mycket spekulant som en daytrader, för visst vill du också ha en bra avkastning på ditt kapital? Långsiktighet innebär bara ett annorlunda tidsperspektiv. Det är defintivt inte obligatoriskt för att placera på börsen, men däremot borde riskhantering vara det. Månadssparande är inte synonymt med riskhantering.

    Till sist, vart läser du i min kommentar att jag är ute efter snabba klipp? Jag vill föra fram hur viktigt det är att skydda sitt kapital, det är väl knappast klippen jag tänker på då? Men jag tar gärna debatt med dem som likt dig vill få det att framstå som att långsiktighet är enda vägen att nå framgångar med finansiella placeringar. Det för med sig risker som aldrig tas upp, bland annat att man låter marknaden styra när man kan ta ut sina pengar.

    SvaraRadera
  5. Onsdagsfonden:

    Jag kan inte hålla med alls om att ett kontinuerligt månadssparande i fonder är spekulation. Ja, givetvis vill jag tjäna pengar, men jag köper inte för att jag tror på en kortsiktig uppgång, eller nedgång för den delen. Jag köper kontinuerligt, varken det går uppåt eller neråt. Måhända kan man argumentera för att det är spekulativt att tro att börsen kommer gå uppåt på lång sikt, men synnerligen mindre spekulativt än att tro att enskilda aktieslag ska utvecklas åt något visst håll dom närmaste timmarna.

    Jag säger dock absolut inte att det är riskfritt, det enda jag över huvud taget säger om risk är att jag försöker sänka den genom att stoppa in pengarna vid flera olika tillfällen på många olika marknader.

    Du säger förvisso inte heller något om snabba klipp som jag nämnde, det fick jag sannolikt från att du pratade om när man kan ta ut pengarna. Mitt månadssparande är inget jag har ägnat någon tanke åt när jag ska ta ut alls, det är "tillsvidare". Pengar som man vet att man ska använda inom nåt år bör inte placeras på börsen alls. Jag missuppfattade dig nog, och du har kanske missuppfattat mig också.

    Vad för slags skydd av kapitalet är det du förespråkar?

    SvaraRadera
  6. Envist hävdar jag att all placering på en finansmarknad är spekulation, det är bara tidshorisonter som varierar. Jag gör det inte för att ta någon billig poäng, utan för att poängtera att man inte nödvändigtvis sänker sin risk bara för att man är långsiktig. Ett verkningsfullt sätt att skydda sitt kapital är att ha klara regler för vilka risker man vill ta och sedan förvalta positioner aktivt efter det, oavsett om det är fonder eller aktier. Man ska göra sig av med förlorare och behålla vinnare, samt satsa så mycket kapital som ens risknivå medger.

    Om du köper en fond utan att ha bestämt när du kliver av vid negativ utveckling utsätter du dig för en risk som är lika stor som det du satsar. Det är en farlig och spekulativ strategi, där du förlitar dig på att marknaden på sikt alltid går upp. Även om det blir så är det inte säkert att det räcker för att få till en god avkastning till dess du vill ta ut pengarna. En mellanliggande börsnedgång kan vara för djup och/eller långdragen för att kapitalet ska hinna återhämta sig.

    För någon gång ska man ju ta ut pengarna, även om en del företrädare för långsiktigheten verkar bortse från det. Oavsett om du gör det om 5, 10, 15 eller 20 år så kan du ha otur med timingen. Ett månadssparande är ingalunda en säker metod att öka sannolikheten för att minska sannolikheten för otur.

    Den största finessen med aktiv förvaltning är att man faktiskt kan placera pengarna på börsen även om man vill ta ut dem efter 1 eller 2 år. Men självklart blir sannolikheten för bra avkastning större med några fler års horisont, framför allt för de som inte kan tänka sig att ta korta positioner. Det är en diskussion som vi kanske ska ta separat, för blankning brukar väcka extra ont blod hos långsiktiga! :-)

    SvaraRadera
  7. Onsdagsfonden> Absolut mest risker tar man om man ex. handlar med CFD, AIO då dessa blir fullkomligt värdelösa, med undantag på ev. bakgarnti som ex. i england, om din bank går i konurs. Då det är din bank som ställer motpartspriset.

    Månadssparande (såväl fonder som insättningar på ett bankonto) handlar inte om kapitalförvaltning det handlar om att bygag upp sin kapitalbas.

    De flesta människor behöver såldes inte bry sig kapitalförsvaltning utan den mesta vinsten kommer ifrån att att tjäna pengar via löneinkomster mm.

    Aktier och obligationer har ett bakomliggande värde genom att dom kan överföra kapital till sina ägare

    Skulle aktier inte ge avkastning på lång sikt och skulle inte obliagtioner ge avkastning på lång sikt så kommer vårt sammhälle gå under då det inte är lönsamt att driva företag och vi skulle då skickas tillbaka till stenåldern. Kapitalöverföringen står enligt akademisk kunskap för ca. 50-60% av den total avkastningen.

    SvaraRadera
  8. Anonym,

    Visst är det en risk med handel i finansiella instrument där man handlar i en motparts kurser. Men att det skulle vara mest risk med det vet jag inte om jag håller med om. Konsekvensen skulle bli stor men sannolikheten får i de flesta fall sägas vara väldigt låg.

    Självklart handlar allt vad placeringar heter om kapitalförvaltning, oavsett om man avser kort eller lång sikt, månadssparar eller handlar aktivt. Till skillnad från bankränta kan fonder ge kraftigt negativ värdeutveckling under kortare eller längre tid. Har man inte ett skydd för det kan kapitalet eroderas för mycket för att man ska nå en god avkastning.

    Det kommer alltid att finnas lönsamma företag, både på kort och lång sikt. Men det är också naturligt att det med tiden sker mer eller mindre dramatiska omvandlingar i branscher, regioner och marknader. Se på Japans nolltillväxtdecennium, IT-yran, och inte minst nuvarande marknadsnedgång. Att aktier ger en god avkastning på riktigt lång sikt är inte synonymt med en linjär utveckling där man tryggt kan sitta på händerna. Om man inte har ett sparperspektiv på 20 år eller mer så är det nödvändigt att aktivt förvalta sina placeringar. Annars kan ett par år med kraftig nedgång ge ett högst mediokert resultat.

    SvaraRadera
  9. Onsdagsfonden:

    Det ska mycket till för att en fond ska bli helt värdelös, speciellt om du som jag primärt satsar på indexfonder. Skulle så ske har jag nog problemen värre än att mina fonder blev värdelösa...

    Men visst kan jag förlora en del. En hel del, till och med. Men som jag skrev i inlägget gjorde jag precis det i början av milleniet och ändå tjänade jag pengar på mitt trägna månadssparande innan jag sålde av under förra och förrförra året (se årskrönikan).

    SvaraRadera
  10. Den långsiktiga trenden är nedåt sedan mer än ett år tillbaka.
    Det tar månader för den långsiktiga vändning att gå från nedåtgående till uppåtgående. Du har då lång tid på dig att köpa.

    Varför köper du idag när du vet att det är billigare imorgon

    SvaraRadera
  11. Anonym:

    Varför luras du för? Det är dyrare idag... =(

    SvaraRadera