2009-01-05

Årskrönika 2008, del 2 - börsen

Ett riktigt surt börsår är till ända. Skönt! Index över hela världen har rasat 40-50 % under året, själv har jag klarat mig något bättre. Värdet på mina aktier och aktiefonder är något lägre än vid förra årsskiftet, ner 8,5 %, men det har varit en hel del kapitaltillskott under året som gör den siffran väldigt missvisande. Lägger jag till kapitalet från månadssparandet i fonder så är nedgången 22,8 % istället. Tyvärr har jag inte riktigt koll på hur mycket jag tagit ut och hur mycket jag stoppat in i aktierna, men det allra mesta har hur som helst finansierats av försäljningen i HQ Sverigefond. Mest troligt så har jag dock stoppat in mer än jag tagit ut, så min nedgång i år ligger nog någonstans mellan 30-40 %.

En roligare siffra att titta på är antalet aktieslag i portföljen. Vid förra årsskiftet var dom sex, nu är dom elva. En anledning är som sagt att jag sålt av hela den stora posten i HQ Sverigefond under året för att istället välja egna aktier. Vid förra årsskiftet stod den fonden för 37,2 % för min totala börsexponering och 51,4 % av exponeringen mot svenska marknaden. Nu är den noll i båda fallen!

Dom nya aktierna på den svenska marknaden är Investor, Orc Software och SCA. Anskaffningsvärdena på dom tre motsvarar ungefär 80 % av den sålda fonden. Jag har också ökat innehavet i Telia under året. Inräknat det är det ungefär 97 % av fondens värde vid förra årsskiftet. Då jag inte sålde fonden precis då, och utvecklingen under året var tämligen dålig, antar jag att ett visst kapitaltillskott varit nödvändigt för dom köpen. Lejonparten såldes dock innan nedgången började på allvar i mitten av maj och även den sista slatten var såld innan det regelrätta raset i september och oktober. Nedgången kan nog därför kvittas, åtminstone till största delen, av utdelningarna jag fått under året.

En aktie som både kom och gick är RNB, som inledde med att öka med över 50 % efter mitt inköp för att sen krascha totalt. Jag kom ur på minus 20 % men är väldigt glad åt att jag inte har kvar dom då utvecklingen fortsatt varit katastrofal. Det var också ett ganska litet köp vilket gjorde att förlusten i pengar, eller i procent av totala portföljen, blev tämligen beskedlig.

Jag har också haft en målsättning att köpa aktier i våra nordiska grannländer för att sprida risken något mer. Dom nya aktierna utomlands är Danske Bank från Danmark och Fortum och Kesko från Finland. I Norge har jag varit inne och ute i Orkla över ett par dagar efter en smärre fadäs där jag missade halva deras exponering mot REC. Affären slutade på ungefär +/- 0. Primärt har grannaktierna finansierats av nyinvestering, men en del även av aktieförsäljning.

Förutom fondförsäljningen är det nämligen också en aktie som fått lämna portföljen i form av Midway Holding. Detta efter att jag hade läst boken The Intelligent Investor samt i övrigt varit missnöjd med både utvecklingen i aktien och insynen i bolaget. Bland annat skickade jag ett mejl till dom när jag letat igenom hemsida och rapporter efter någon form av prognos för året och fick det kortfattade svaret, ”Du letar inte dåligt – vi lämnar aldrig några prognoser.”. Det imponerade inte på mig som således sålde aktierna, till dubbla kursen mot idag för övrigt.

Den boken har förövrigt räddat en del av min pension också genom det goda rådet att alltid ha minst 25 % av det totala sparandet i räntepapper. Det fick mig att placera 25 % av PPM-pengarna i Simplicity Likviditet som sedan dess haft den överlägset bästa utvecklingen i PPM-portföljen. Det gör att jag klarat mig klart bättre än Premiesparfonden trots en ganska hög exponering mot tillväxtmarknader. Tackar för det, Benjamin!

4 kommentarer:

 1. Vilken bok "nämner" du angående 25% i räntepapper i pension?

  SvaraRadera
 2. Hej Yps!

  I stycket innan nämner jag boken The Intelligent Investor. Följer du länken så får du mer detaljer om den. Vill också poängtera att det inte är om just pension, utan om sparande över huvud taget. Bokens tips är att om du har en axel med räntebärande på ena sidan och aktier på den andra ska du alltid ha minst 25% av varje, och följaktligen max 75% av det andra.

  SvaraRadera
 3. Hej
  Ett litet tips inte en dipp på trädpriserna under 20år titta på investor och låt pengarna jobba för någonting bra.
  www.betterglobe.com/8195
  Mvh Kenneth Willberg

  SvaraRadera
 4. Hej
  Ett litet tips inte en dipp på trädpriserna under 20år titta på investor och låt pengarna jobba för någonting bra.
  www.betterglobe.com/8195
  Mvh Kenneth Willberg

  SvaraRadera