Idag var det återigen dags för Mäklarstatistik.se att publicera statistik över prisutvecklingen på villor och borätter.
Under senaste 12 månaderna har priset på borätter i Stockholms län ökat med 22% och villor med 8%. I kommunen är det 12% som gäller för båda siffrorna, så borätterna har alltså ökat betydligt mer i kranskommunerna. Uppseendeväckande är att borätterna i Haninge, som inte klingar så glamoröst i mina öron, har ökat med 30%. Snittpriset per kvadratmeter i innerstan är nu uppe i 52.653 kronor. På riksplanet har bostadsrätter ökat med 21% och villor med 5%.
Tendensen för dom kommande tre månaderna, som baseras på de köp där tillträde och lagfart ännu ej har skett, pekar på fortsatt ökande priser i hela landet för både borätter och villor. Dom som väntar på ett prisras tycks alltså få fortsätta vänta. Själv slutade jag vänta i höstas och har inte behövt ångra mig. Reformen av fastighetsskatten gör att villan blir värd mer, och kommer sannolikt även göra att tillgången på villor minskar drastiskt efter årsskiftet då nya reavinstskatten träder i kraft.
Fortsatt stigande bostadspriser (DN), (SvD)
DEt är helt galet hur det "fungerar" i Sverige just nu.
SvaraRaderaVem, eller vilka som är boven i dramat är vanskligt att säga. Men det känns som om bankerna bär ett stort ansvar.
Lån till boende borde aldrig kunna göras amorteringsfria. Det borde finnas en rimmlig avbetalningsplan på säg 20 år.
Men för bankerna spelar det ju ingen roll. Dom får ju en stadig ränte inkomst under många sköna år.
Nu var det visst bankerna som fick sig en känga ... men det är ju dom som finansierar många/alla köp
Bra att Sverige kommer igen i internationell samband nu. Det har varit löjligt billigt att bo här. Det är därfor so många Hollandare och Tyskar flyttar hit..
SvaraRaderaJa, vad prisuppgången beror på går nog inte att pinna ner till en enskild faktor utan är snarare kombinationen av en hel rad. Lönerna ökar så vi har råd med högre boendekostnad, räntorna är relativt låga vilket gör att vi kan låna mycket och ändå ha råd med räntan och bankerna vill gärna låna ut pengar. Lägg dessutom till borttagande av förmögenhetsskatt och fastighetsskatt så är det inte ett dugg konstigt att priserna stiger.
SvaraRaderaVad skulle kunna få stopp på det då? Att lönerna sänks är väl knappast troligt, och inte heller att bankerna skulle vilja minska sin utlåning. Bankerna skulle förvisso kanske vilja höja marginalerna på lånen och därmed göra det dyrare att låna, men jag ser inte att giriga banker är en bra lösning. Ett regimskifte där fastighetsskatten återinförs på något sätt är väl inte helt otroligt, men priserna ökade ju redan innan avskaffandet så det är knappast någon helhetslösning.
Återstår då är rejäla räntehöjningar, om man nu vill stoppa prisökningarna. Det skulle dock drabba alla oss som köpt nyligen och räknat vår boendekostnad på dagens ränteläge. Det är knappast en önskvärd situation att ruinera många hushåll. Vi kommer nog därför få se gradvis höjning av räntan tills prisstegringen lugnar sig, förutsatt att det är förenligt med landets ekonomi på andra plan.
Prisjämförelser med mitten av 1990-talet som ofta används är ganska ointressanta, då priserna då befann sig i en baksmälla av sällan skådad sort. Jämförelser från tiden före skattereformen 1990 och kreditavregleringen 1985 är också meningslösa då helt andra mekanismer rådde för bostadseknomi. Det går alltså inte att få göra bra jämförelser för Sverige bakåt i tiden. Det enda som egentligen återstår är internationella jämförelser där Sverige framträder som ett land med ganska modesta prisökningar och nominella priser. Väger man sedan in att vi har mycket god BNP utv i relativa termer har jag svårt att se att bostadspriserna i Sverige inte skulle fortsätta uppåt ganska kraftigt ytterligare några år.
SvaraRaderaNär man gör internationella jämförelser av bostadspriser är det viktigt att komma ihåg att bostadsrätter i princip är en svensk företeelse, men det var kanske i första hand villor som diskuterades.
SvaraRaderamvh Charlie