Det är inte bara börsen som rasar, även på räntemarknaden går det brant utför. Förra årets sista handelsdag stängde statsobligationen med fem års löptid motsvarade en ränta på 4,20 %. Just nu handlas den till motsvarande 3,79 % ränta, en nedgång med 41 punkter eller nära 10 % - på tre veckor. Långräntemarknaden är således inte att se som en trygg investering för tillfället. Kommer en rekyl på aktiemarknaden kan räntorna lätt hoppa upp 50 punkter igen. Håller det sura börsklimatet i sig kan raset fortsätta. Vill du ha trygghet är det således bankkontot eller kortränta som gäller.
En annan intressant sak är att marknaden inte länge väntar sig en höjning av Riksbanken på mötet i februari. Efter inflationsstatistik som kommit in under Riksbankens förväntningar och det ihållande oron på finansmarknaden är det nu bara två av femtom tillfrågade som tror på en höjning. Övriga tretton tror att räntan lämnas oförändrad.
Enkät: Ingen räntehöjning i februari (Ekonominyheterna)
Så fungerar obligationer (Life of a Stockman)
Obligationer *ökar* i värde när räntorna sjunker och vice versa. Om en obligation löper ut och ger 100 kr om ett år och den idag kostar 96 kr implicerar det en ränta på ca 4%. Om värdet på obligationen ökar till 97 kr faller således marknadsräntan till 3%.
SvaraRaderaHej Anonym: Jag måste har varit väldigt otydlig när jag skrev det här, du är den andra som försöker lära mig det. Det står aldrig i texten att långräntefonderna sjunker för att räntan gör det. Det står att långräntefonder inte är säkra placeringar när det är så turbulent på obligationsmarknaden så att dom långa räntorna hastigt kan stiga eller sjunka med 50 punkter. Risken jag framhäver är ju framförallt om en rekyl skulle komma på aktiemarknaden, vilket det nu dessutom har gjort. Senaste veckan, sen jag skrev det här, har sannolikt varit väldigt dålig för långräntefonder.
SvaraRadera