2008-05-08

Investor: A eller B?

Som jag skrev igår funderar jag på att köpa lite Investor-aktier för att bredda portföljen med fem stora börsbolag till samma courtage - och dessutom få en hel del annat på köpet. Nu när jag tittat lite närmare på bolaget så märkte jag också att A-aktien handlas för fyra kronor mindre än B-aktien för tillfället. Historiskt verkar det också vara så att A-aktien varit billigare. Vad jag läst mig till så är det samma utdelning i båda och A-aktien har 10 gånger så många rösträtter... vad jag däremot inte förstår är varför den då är billigare. Den är förvisso betydligt mindre likvid då hälfen av A-aktierna ägs av Wallenbergarna, men ändå... Finns det någon anledning för mig som långsiktig investerare att handla B-aktien?

6 kommentarer:

 1. Vad jag kan tänka mig skulle vara negativt med A-aktien är att omsättningen är liten i förhållande till B-aktien och att det kan vara svårt att bli av med den. Men det kommer ju antagligen inte påverka dig som långsiktig investerare.

  SvaraRadera
 2. Precis vad jag tänkte... Undrar bara om det är något jag inte tänker på i sammanhanget. Annars är det ju bara bonus med högre procentuell direktavkastning, högre substansrabatt och dessutom flera röster. Känns lite som "för bra för att vara sant".

  SvaraRadera
 3. En sak jag tänkte på är om den nödvändigtvis följer samma kurva som B-aktien. Mindre likvid, något billigare, men den kanske inte följer samma utveckling? Å andra sidan, i medel på lång sikt, borde den göra det. Kanske är B-aktien mer volatil bara.

  SvaraRadera
 4. A-Aktierna går inte att "föesäkra" då det i Investors fall är B-aktierna som optionerna ställs ut på.

  Lite knepigt egentligen investors A-aktie är billigare är b aktien och "konkurrenten" Industrivärden där skiljer dte stort mellan A och C-aktien...Vadan denna skillnad egentligen?

  SvaraRadera
 5. Ofta brukar A vara mer volatil. Detta pga den lägre omsättningen. Givetvis borde A ktien vara dyrare, men eftersom det är så låg omsättning så är dess värdering inte lika ”korrekt” som B. Problemet med en A aktie blir om du vill avyttra en större mängd, då kommer du att sänka priset pga den dåliga efterfrågan, medan samma försäljning av B aktier inte påverkat priset.

  SvaraRadera
 6. Om tanken är att ligga och hämta in utdelningar i en långsiktig investering så är ju då A-aktien klart ett bättre alternativ. Den är fortfarande ungefär en femma billigare än B-aktien.

  SvaraRadera