2008-05-21

Långräntan rusar

Räntan på den femåriga statsobligationen gick idag upp till årshögsta när den passerade 4,2%. Så sent som i mitten av mars var den en bit under 3,6%. Drygt 60 punkters ökning på ungefär två månader. Det verkar som om inflationsoron är större nu är oron för kreditkrisen. Ändå är börsen fortfarande ner mer än 7% sen årsskiftet, och sen toppen förra sommarn ner över 23%.

Aktier ses ju traditionellt som ett bra instrument att äga i tider av medelhög inflation. Nu verkar dock många istället välja råvaror, i synnerhet olja - vilket driver upp inflationen ytterligare. Jag tror Opec har rätt när dom säger att prisrusningen på olja drivs av spekulanter snarare än den faktiska tillgången och efterfrågan. Om oljespekulanterna flyttar sina positioner till aktier så kommer börsen gå upp, oljepriset sjunka - och därmed även inflationen. Sen kan superkonjunkturen fortsätta.

I väntan på att det händer fortsätter jag att tanka billiga aktier.

Oljepriserna fortsätter att stiga, Stockholmsbörsen fortsätter falla (DN)

3 kommentarer:

 1. Frågan är om inte bolåneräntorna är på väg upp ganska ordentligt.

  Det är som sagt ganska konstigt idag med förhållandevis låga räntor och rusande råvarupriser. Räntan borde logiskt sett följa inflation och indirekt därmed också råvarupriser.

  SvaraRadera
 2. Inte omöjligt alls. Dom har väl mest hållits nere av oro för kreditkrisen, en oro som tycks vara övergående. Jag undrar förresten om inte mycket av problemen med skenande råvarupriser beror på att det är så mycket enklare att köpa dom nu. Nu kan vem som helst köpa olja och vete via sin dator i sovrummet... Jag är ganska övertygad om att det är en rejäl bubbla vi ser. En bubbla som dock kan hålla länge till.

  SvaraRadera
 3. Diversifierad

  Beror lite på hur länge folk tror på stigande priser inom råvara och olja.
  Slutar folk tro så spricker den nog ganska snabbt.

  SvaraRadera