2008-10-12

Dags för tillskott

Efter veckans ras är mitt mål om att ha aktier och aktiefonder till ett värde av 40% av skillnaden på husets inköpspris och kvarvarande lån ((huspris-huslån)*0,4) långt ifrån uppfyllt. Just nu är det istället ungefär 30%. Jag har dock ingen lust att stoppa in värden motsvarande hela förra veckans ras på börsen nu direkt då jag långt ifrån törs blåsa faran över. Istället tänkte jag börja smyga igång med något litet köp och avvakta några dagar innan det blir dags för ett till.

En idé är att gå in i Orkla igen. Eftersom REC har sjunkit betydligt mer är marknadsvärdet på deras innehav där nere strax under 33% av egna marknadsvärdet istället för drygt 40% tidigare. Det känns tryggare, speciellt att REC inte längre är alls så uppblåst.

Jag har också funderat på att öka i Fortum, SKF eller Telia, vilka alla tagit för mycket stryk på sistone enligt mig. Å andra sidan tycker jag nog att hela världen har tagit för mycket stryk på sistone, men dom tre har jag en något bättre känsla för bland mina egna innehav.

Bland övriga innehav är SCA redan mitt största och diskvalificerar sig därför. Danske och HQ vill jag se rapporterna från innan jag törs göra något med då dom i högsta grad representerar finansbranschen. Husqvarna och Kesko är jag lite oroad över då dom säljer saker, och gemene man har dragit ner kraftigt på konsumtionen. Investor skulle jag nog också kunna tänka mig att öka i, medan Wayfinder är helt otänkbart då dom inte går med vinst. Förhoppningsbolag i lågkonjunktur vill jag inte lägga några pengar på!

Vad tror ni är bra affärer för tillfället? Kommentera gärna.

5 kommentarer:

 1. Jag har försökt lägga slantarna på sådana aktier som jag tycker står för något som kan hantera en lågkonjunktur bättre. Det sägs att film-, spel- (och godiskonsumerande) ökar när det är sämre tider så jag har kört med dessa:

  1. StarBreeze. Speltillverkare med ett nytt tophemligt avtal att tillverka en "storsäljare" med Electronic Arts som uppdragsgivare. Alla SB-ägare väntar med spänning på beskedet vilket spel det gäller. Branchen är relativt "tålig" i sådana hära tider om man bortser från att människor faktiskt paniksäljer brett tvärsöver börsens utbud (oavsett aktie).

  2. White Shark B .Svensk animerad filmtillverkare med 1 film ute i världen just nu samt 1 till på gång. Avtal har just skrivits med SF samt att en marknad återstår att signa: USA. När detta händer så kommer $-tecknen att lysa i mångas ögon. :)

  ...men som man alltid måste tillägga: ta aldrig ekonomiska råd från okända människor på internet. Alltså; gör INTE som jag... ;)

  SvaraRadera
 2. Jag föredrar ett sparkapital på försäljningspriset av senast likvärdiga hus i grannskapet minus mitt eget huslån, dividerat med e. Av detta får strategin vara att andelen aktier är lika många procent som solen är uppe av tiden utslaget över ett dygn, dvs just idag ca 42% i Stockholmsområdet. Jag är mao försiktig när vi börjar närma oss jul, och som mest aggressiv runt midsommar, allra helst under en semesterresa i nord-Norge.

  SvaraRadera
 3. Jag skulle vilja se dig kommentera följande istället....

  "Efter årsskiftet tror jag korrektionen är slut och priserna börjar gå uppåt igen. Då finns det inte längre något att tjäna på att skynda på och det stora utbudet kommer vara som bortblåst. Och som är allmänt känt så styrs priset av utbud och efterfrågan... och den sistnämnda kommer finnas kvar länge."

  Känns det igen? Du skrev det förra året. Hur känner du inför det nu?

  SvaraRadera
 4. Tja, vi närmar oss ju nästa årsskifte och det är alltså ungefär ett år sen. Sett på ett års sikt har villapriserna gått upp enligt statistiken, så helt fel kan jag inte ha haft! Men givetvis har det inte blivit som jag trodde...

  Det är faktiskt inte mycket alls som blivit som jag trodde i år. Det är nog inte många alls som har trott rätt om speciellt mycket i år. Trodde du på en global kreditkris, stora banker som går omkull, hela länder i rejäl gungning och kraschade börser?

  SvaraRadera
 5. Jovars, det trodde jag. Eller rättare sagt, jag trodde ATT det skulle komma men NÄR det skulle komma, det var skrivet i stjärnorna. Tecknen i tiden fanns ju ända sedan sommaren 07, det var ju då det började bli kreditstrul i USA. SJälv har jag i huvudsak varit likvid sedan tidig vår och tog därmed kanske en smäll på 15% av den 40% nedgång som varit... Och skjöt även upp en del andra investeringar (bostadsbyte) pga min fasta tro att kollapsen ligger runt hörnet.

  SvaraRadera