2008-11-16

Lägre elkostnad

På DN hittade jag idag en artikel om att spara på energi. Kanonbra att lyfta frågan, men en del saker i artikeln får mig att vilja tycka till. T.ex. att dom sparar 30.000 per år på att ha bytt till bergvärme. 30.000 är mer än vad vi gör av med på ett år, och vi har direktverkande el som anses vara bland dom dyrare uppvärmningsmetoderna. Ett annat att dom har låg temperatur inne för att deras hus är så dåligt isolerat. Är inte förbättrad isolering ett av dom första stegen för att dra ner uppvärmningskostnaderna?

För oss med direktverkande el vill jag också skjuta in att det på det svala halvåret inte spelar så stor roll om man släcker lampor eller byter till lågenergi - det blir bara mer jobb för elementen. Det som gör att en vanlig lampa drar mer energi är ju att den genererar så mycket värme. För familjen i artikeln som har bergvärme finns det dock något att vinna då värmen från den är billigare än värmen från elnätet.

Avslutningsvis vill jag passa på att tipsa om min egna elspararartikel på Kapitalnet.

Lägre elkostnad (Kapitalnet)
Lägg energi – på att spara (DN)

5 kommentarer:

  1. Jag reagerade också på 30.000 - försiktigt räknat betyder det att dom måste haft en kostnad på 60.000. Och det är mkt försiktigt räknat.

    Men varför jössenam har du direkt el? Går det inte att ändra?

    Sjävklart bör dom förbättra sin isolering, men kortsiktigt ger bergvärme en mer omedelbar besparing.

    SvaraRadera
  2. Naturligvis går det att ändra, men det är ganska omständigt. Dom flesta andra värmesystem kräver vattenburen värme och vi har inget vattenburet system idag. Det är dock ganska bekvämt med ett så bekymmersfritt system utan massa vatten som pumpas runt huset dagarna i ända.

    Det vi har funderat över är att kompletera med en luft/luft-värmepump, en frånluftsvärmepump eller en värmeväxlare. Det blir dock till nästa höst i så fall, just nu har vi ett ganska trevligt elpris - som ska omförhandlas nästa vinter.

    SvaraRadera
  3. Ok. Jag har naturligtvis ingen aning om er exakta huskonstruktion, men kolla upp om det inte skulle vara lönt att installera ett vattenburet system! Men det har du säkert gjort.

    Själva hade vi en gård 87-07. Gick över från olja till jordvärme 94 och fick ner kostnaden omgående med ca 60%. 98-99 isolerade vi så mycket som var rimligt och årsförbrukningen gick då ner från ca 22000 till ca 17000. I rena siffror, har inte tagit hänsyn till temperaturvariationer.

    SvaraRadera
  4. Ja man bör nog försöka "framtidssäkra" så gott det går. Om man idag har ett system som man inte nog inte är bästa lösningen om 10år så bör man byta.

    Den dagen elen verkligen blir dyr det är ju då man redan skall ha bytt så man inte hamnar i trångmål.

    Vattenburet system är liksom grunden för att kunna nyttja ex. solväme, jordvärme osv.

    Såvida du inte äger egen vindkraft t.ex. www.o2.se

    SvaraRadera
  5. Några kommentarer:
    Är inte alltid helt enkelt att tilläggsisolera - man kan få fuktproblem m m men det är klart att det GÅR att göra.

    Det andra är att element och glödlampor inte är helt utbytbara. Elementen sitter lågt, under fönstren, för att få till en god värmefördelning och hindra kallras. Glödlampor sitter oftast i taket....

    SvaraRadera