2008-12-09

Nytt portföljbolag

Efter beskedet idag att Wayfinder sannolikt blir uppköpt tittade jag runt på lite andra bolag med högre risk som jag haft under bevakning senaste tiden. Dom mest intressanta var Clas Ohlson, Nibe och Orc Software. Då dom två första hade gått starkt den senaste veckan fastnade jag för den sistnämnda som inte rört sig alls. Den har tvärtom underperformat index rejält senaste månaden.En anledning kan vara att en fond, Radar, minskat sitt innehav i Orc vilket kan ha stillat köphungern hos en del professionella handlare. En annan kan vara att dom sjösatte ett besparingsprogram för en vecka sen. I samband med det upprepades dock tidigare prognoser och åtgärderna sågs som ett steg mot bättre lönsamhet nästa år.

Jag har egentligen haft Orc i ögonvrån enda sen börsintroduktionen. I den vevan hade jag ett konsultuppdrag hos en av deras kunder och dom var smått lyriska över produkten. Det blev dock ingen affär då. Intresset tog fart igen efter en anställningsintervju jag var på hos dom i somras. Jag fick ett väldigt positivt bemötande, och andan hos dom anställda tycktes god.

Utöver det så vill jag minnas att en stark dollar är bra för Orc, vilket man inte heller ser i kursgrafen. Dollarns stadiga uppgång sen mitten av juli verkar inte ha gjort mycket för aktiekursen. Senaste rapporten, 16/10, slog analytikernas förväntningar med 10%. Då gjordes positiva valutaeffekter på 12,6 miljoner, jämfört med förväntningar på 2,2 miljoner. Fortsätter marknaden att underskatta valutaeffekterna för Orc? Vidare berättade dom att orderboken ökat med 23% på ett år, eller 8,8% på ett kvartal.

Skulle inte det räcka så finns också en utdelning på 4 kronor per aktie som sannolikt kommer upprepas även nästa år. Det ger en direktavkastning på 5,7%, med dom 70 kronor som jag köpte dom för, vilket är trevligt nu när räntorna sjunker.

5 kommentarer:

 1. Vad gör Orc Software? Varför är deras produkt bra? Vem är konkurrenterna? Kommer marknaden att stiga för företagets produkter?

  Det låter intressant.

  mvh Charlie

  SvaraRadera
 2. Dom gör dels konnektivitet (det vill säga uppkopplingsteknik) mot många av världens börser och dom har även en produkt för algoritmisk handel (Orc Liquidator). Tjänsten jag sökte var på konnektivtetssidan, där jag skulle implementera gränssnitt mot olika börser och göra dom så snabba som möjligt. Läs gärna på www.orcsoftware.com om du är mer intresserad.

  SvaraRadera
 3. Börsmjukvara kan väl inte vara särskilt efterfrågat i dessa tider?

  SvaraRadera
 4. Låt mig citera deras vd Thomas Bill från pressmeddelandet om effektiviseringsprogrammet som jag skrev om i texten:

  - Jag vill understryka att vi fortsatt ser en god efterfrågan på våra produkter och att orderingången är stabil. Såväl försäljning som neddragningar av kontrakt under det fjärde kvartalet, ligger i linje med motsvarande tidpunkt under det tredje kvartalet. Vår tidigare prognos om att kunna öka såväl intäkter som orderbok för helåret 2008, jämfört med 2007, gäller fortsatt. Effektiviseringsprogrammet förväntas därför ge möjlighet till en höjd lönsamhetsnivå för 2009.

  SvaraRadera
 5. Ett annat tips på en "krydda" till portföljen (om du vill ha fler) är Micro Systemation. De utvecklar mjukvara för kriminalundersökningar av mobiltelefoner, vilket är en enormt växande marknad. Deras mjukvara har blivit mer eller mindre standard i sverige, tyskland, england, frankrike m.m. De har även stor försäljning i usa och kanada mfl., över 90% export. P/e tal 7,23 och direktavkastning på 7,9% samtidigt som omsättningsökningen var 30% under q3. Den prognostiserade utdelningen för nästa år är 0,85kr vilket ger en direktavkastning på över 10%.
  Att kunderna är statliga organisationer borgar för lägre sårbarhet i lågkonjunktur.

  SvaraRadera