2009-01-02

Årskrönika 2008, del 1 - huset

Nu har huset varit vårt i drygt två år, så nu har vi för första gången något att jämföra med. Till att börja med kan jag säga att det känns helt naturligt att bo i hus nu. Vi har dock fortfarande inte kommit igång med att göra några ingrepp i huset, så som renovering, ombyggnad eller tillbyggnad. Det ska vi dock försöka få till under året som kommer. Vi börjar åtminstone bli hyfsat nöjda med trädgården nu, något som vi tyckt varit enklare att ta tag i.

Under året har vi tagit ner ett skadat träd av större storlek, samt fortsatt arbeta med att få en mossfri gräsmatta. Vi har också tagit bort en del buskar som vi inte gillat och rivit samt återuppbyggt en stenmur på tomten. I huset har vi tapetserat om vårt största rum samt målat om taket. Frun har också byggt en jättefin koja med en griffeltavlevägg under trappan åt sonen. Vi har också målat om balkongräcket och det fönster som väter åt söder. Vi har också äntligen fått på plats ett trumset i hörnet som varit ämnat för det sen inflyttning!

Vi har också gjort en radonmätning med tråkigt resultat och har haft två olika firmor här som offererat lösning på problemet. Lösningarna var dock ganska olika varandra och vi har därför strandat lite i vilken lösning vi föredrar. Den ena ville sätta in en radonsug med en sugpunkt och till det installera nio friskluftsventiler, en i varje rum, för att bättra på ventilationen. Den andra ville stoppa in en radonsug med fyra sugpunkter och eventuellt, efter kontrollmätning, komplettera med tre tilluftsventiler, en i vart av rummen på bottenplan. Tråkigt med första lösningen är att det blir lite fult med massa ventilationsgaller på utsidan av huset, samt att uppvärmningskostnaderna sannolikt kommer gå upp en del. Tråkigt med den andra är det decimertjocka rör som kommer att gå längs taket i hallen för att förbinda det bortre sughålet med själva sugen.

För att gå vidare till ekonomin så har räntorna som dom allra flesta vet skenat. Då vi har haft hela lånet rörligt har det betytt markant högre räntekostnader för oss. Vi har fortsatt att amortera fem tusen per månad fram tills vi bytte bank i november. I juni gjorde vi också en extraamortering på femton tusen då räntenivån började bli högre än jag kunde hoppas på i avkastning på börspapper. Efter bankbytet har vi dock amorteringsfritt, tack vare Danske Banks förträffliga produkt DuoFlex. Den gör att vi får samma ränta på våra sparpengar som vi har på vårt rörliga bolån, vilket i princip betyder att alla sparpengar är amorterade men samtidigt åtkomliga om vi skulle behöva dom. Extra trevligt just nu när bufferten är väldigt uppsväld på grund av den nystartade föräldraledigheten samt en reservation av kontanter till radonsaneringen. Vi för dock över fem tusen per månad till ett speciellt konto istället för amorteringen. Sväller kontot upp för mycket kommer vi sannolikt att göra en punktamortering med delar av dom pengarna.

Driftkostnaderna har stigit något. Elförbrukningen har varit något högre, förmodligen mycket beroende på att vi vädrat betydligt mer frekvent sen vi fick resultatet från radonmätningen. Vi har också haft något varmare inne under 2008 jämfört med 2007 då vi tyckte oss ha råd med det eftersom elförbrukningen 2007 blev förvånansvärt låg. I år stannade den på drygt 15’ kWh jämfört med 14’ kWh året innan. Fortfarande är förbrukningen klart under vår initiala budget på 20’ kWh per år alltså. Även vattenförbrukningen har gått upp, från 92 kbm till 103. Där var den initiala budgeten på 144 kbm så även här är det klart under beräknat.

Kostnaderna för hårdvara har dock i princip varit noll. Någon färgburk och lite småverktyg har det väl blivit, men troligen räcker fem tusen för allt. Förra året byttes ju kyl, frys och diskmaskin, samtidigt som vi var tvungna att köpa alla olika trädgårdsverktyg som behövs. Dessutom fyllde vi på med möbler i alla tomma ytor som uppstod när vi flyttade från 66 kvm till närmare 200. Förra årskrönikan summerade jag ihop dom kostnaderna till 50 000, så jämför man det med fem tusen så är det ju en betydande skillnad! Räknar man in det i driftkostnaderna så har dom definitivt sjunkit jämfört med 2007.

Ska vi så sammanfatta igen så slutade amorteringarna på 65 000, plus 10 000 på vårt nya amorteringskonto. Något lägre än året innan då det var 90 000. Driftkostnaderna kan vi kanske lägga till två tusen till och hamnar då på 27 000 istället för fjolårets 25 000. I gengäld kan vi sänka bestående varor från 50 000 till 5 000. Räntorna drog dock som sagt iväg och uppskattningsvis hamnade vi på 135 000 jämfört med förra årets uppskattning på 100 000. Totalt blev alltså år två billigare trots ränteinfernot i höstas.

Till nästa år kommer dock med största säkerhet ränteutgifterna i det närmaste halveras. Nu är vår rörliga boränta nere i 2,90 % jämfört med 5,65 % för bara någon månad sen. Dock har vi bundit 20 % av lånebeloppet under två år till en ränta på 4,45 %. Lite synd, men det var en form av försäkring när andra barnet kom och inkomsterna väntades sjunka. 4,45 % kan vi hantera utan problem med den lägre inkomsten och ville därför säkra en del av lånet om något på nytt skulle ta en obehaglig vändning. Skönt dock att vi inte band mer än vi gjorde.

2 kommentarer:

  1. Roligt att läsa din sammanställning!

    Apropå det bundna lånet; i bland är det inte så illa att förlora lite i räntekostnad just för lite extra trygghet. Vi band halva bolånet när jag var sjukskriven, just för att vi tyckte det var värt det under de förutsättningarna. Det är skönt att veta vad man ska betala...

    Nu när den rörliga halvan fått lägre ränta så har vi höjt amorteringen i stället - lite "gratisamortering" så att säga då vi tidigare betalat samma summa i räntor. :-) Tycker med andra ord att det var ett klokt beslut av er under de förutsättningarna, inkomsten går ju ned mycket när man är föräldraledig.

    Du har en bra blogg för den delen! :-)

    SvaraRadera
  2. Håller med frisk ekonomi, mycket rolig och intressant sammanställning, ser fram emot den kommande.

    SvaraRadera