2009-12-21

Snart dax att binda om elen

Den sista januari går bindningstiden ut på vårt elpris. När vi köpte huset för tre år sen band vi elen på tre år för att slippa tänka mer på den. Vi hade hela bolånet rörligt och tyckte det räckte med osäkerheten i det. Elen fick bli vår trygga plats i tillvaron. Allra helst eftersom huset värms med direktverkande el så tyckte vi det var rätt skönt att veta priset - förbrukningen var desto svårare att veta.

När vi band för tre år sen fick vi ett elpris på 43,50 öre/kWh vilket jag tror varit en väldigt bra affär så här i efterhand. Större delen av de tre åren har priset varit högre än så, och speciellt under de perioder då vi gör av med mycket el, det vill säga på vintern.

Ska jag binda på tre år igen verkar jag inte komma undan med mindre än 51 öre/kWh. Binder jag istället på ett år hittade jag en kampanj som ger mig det för 44,77 öre/kWh. Eller ska jag kanske ha "rörligt" ett tag tills våren kommer och priserna sannolikt sjunker? Det är dock lite läskigt med tanke på senaste tidens prisrusningar.

Cornucopia skrev intressant om att alltid ha bundet avtal nyligen, och för ett år sen om att binda i maj. Ska jag binda på tre månader är det billigaste jag hittar 50,50 öre/kWh. Ska jag tro Cornucopia borde det därför löna sig att ta det avtalet nu och sen binda på tre nya år när det går ut. Frågan är dock om inte den där kampanjen på ett års avtalet är en ännu bättre affär i långa loppet. Vad tror du? Kampanjen är dessutom utställd av Fortum där jag ju har aktier.

Låga elpriser väntas (DN)

5 kommentarer:

  1. Det ar en myt att priserna (pa fastavtal) har sasongsvariationer. Fastprisavtalen baseras pa terminsmarknaden som naturligtvis diskonterar in lagre pris under varflod och hogre under vintern.

    Ska du da binda priset?

    Vi har nu en underskott pa ca 20TWh i hydrobalansen efter en period av torrt och kallt vader i kombination med daligt utnyttjande av karnkraften. Om konsumtionen tar fart igen (temperaturjusterat ar den ned ca 8% jamfort med forra aret) finns det risk for att terminsmarknaden (och darefter det rorliga priset) drar ivag betydligt. Den storsta osakerhetsfaktorn ar faktiskt priset for utslappsratter som nu sjunker efter kopenhamnsmotet. For att sammanfatta talar alltsa hydrobalansen for att binda men prisutvecklingen for utslappsratter for att fortsatta med rorligt. Valet ar ditt! :)

    SvaraRadera
  2. 43,50 öre är ett bra pris ni har idag, men är det inklusive elcertifikatsavgiften? Den skiljer sig nämligen från leverantör till leverantör också. Jag ligger idag på ett rörligt elpris och väntar till ett fastpris på tre år går ner till 45-46 öre/kWh då kan jag tänka mig att binda. Att binda på ett år är för kortsiktigt då är det bättre att köra rörligt, visst det kan bli dyrt nu under jan- mars men sen när vårfloden kommer igång så bör priserna sjunka ner igen till under 45-50 öre/kWh. Kör rörligt!

    SvaraRadera
  3. Vi sitter i samma sits och har just nu rörliga priser. Jag har också läst Cornucopias inlägg och inser att vi borde ha bundit priset. Nu väntar vi till våren och hoppas på bättre läge.

    SvaraRadera
  4. Jag har idag E.ON som leverantör och de har en grymt bra tjänst som heter Kundens Val, där kan du själv välja ditt elpris som du tycker är en rimlig nivå på ett fastpris och så bevakar E.ON ditt valda elpris. Och faller de fasta priserna så får du det elpris du själv valt. smidigt och bra!

    SvaraRadera
  5. Rörligt spotpris lönar sig alltid i längden.

    //Ante

    SvaraRadera