2007-12-03

Köphysterins högtid är här igen

Det börjar närma sig jul och alla ska köpa saker till varandra. Det spelar mindre roll om det är något som mottagaren i fråga behöver eller inte. Huvudsaken är att en julklapp, eller helst fler, förmedlas.

I år förväntas julhandeln överstiga 60 miljarder kronor. Utspritt på samtliga svenskar så blir det drygt 6.500 per person. En del av inköpen görs dock sannolikt av företag och en del mottagare är sannolikt välgörenhetsorganisationer, men säg 5.000 per person i alla fall. 5.000 att ge och 5.000 att få. Dock sker ju en form av sidledsförflyttning som gör att barn får mer än dom ger och för vuxna gäller det motsatta. Vackert så.

Vad som inte är vackert är att snabblånehajarna nu lockar oss med snabblån för att klara av den här ekvationen. Tyvärr är det inte olagligt, varken att erbjuda dåliga lån eller att vara dum nog att ta dom, så det finns inte mycket vi kan göra åt saken. Mitt lilla strå till stacken är att erbjuda en Filtreringslista till er som använder AdSense och inte vill göra reklam för dom här lånen. Använd gärna den.

Snabblån till julklapparna ny trend (Ekonominyheterna)

Uppdaterat 5/12:
Nordea har efter en undersökning kommit fram till att genomsnittssvensken planerar julhandla för 5.500 kronor.

Vi julhandlar för 41 miljarder (DN)

3 kommentarer:

 1. Tack för filtreringslistan, nu har jag lagt in den.

  Visst är deprimerande att det är så fult att inte kunna köpa julklappar för tusentals kronor att en del hellre belånar sig till oskälig ränta.

  SvaraRadera
 2. Hej FK!

  Jo, det är ytterst deprimerande. Precis som folk försöker bräcka varandra till vardags med att köpa så mycket som möjligt på avbetalning till sina hem försöker dom i juletid bräcka varandra med att köpa så mycket som möjlig på avbetalning att ge bort. Sorgligt.

  SvaraRadera
 3. Hmmm... håller med...
  Företaget jag jobbar på lånar ut pengar och de - liksom många andra "vanliga" banker passar på att skicka ut erbjudande om utökade lån och krediter till sina befintliga kunder såhär i juletider... Jag och mina arbetskompisar ser klart och tydligt vilket segment av våra kunder som nappar på detta: Ensamstående mammor och personer med väldigt låg inkomst kommer in först... och blir förtvivlade om de får avslag på lånet. Näe, det känns tungt att inte kunna säga något - bara betala ut och se "glad" ut.
  :-(

  SvaraRadera