2007-12-10

Ny mäklarstatistik publicerad

Idag kom Mäklarstatistik.se:s siffror för november. Nu är nedgången i bopriset ett faktum som Riksbanken inte längre kan vifta bort, dock bara vad det gäller bostadsrätter. Även om det visar upp på ett års sikt i Stockholm, +12 %, är det en nedgång med 8-9 % sett till de senaste tre månaderna. Villorna i Stockholm är samtidigt upp 14 % under senaste året och här visar tendensen på stillastående priser den närmsta tiden.

Tråkigt för dom som köpt en lägenhet senaste månaderna, men sett på ett års sikt är det som synes fortfarande en snudd på orimlig prisökning. Riksbanken skrev i sin senaste rapport att en rimlig prisökning på bostäder är att dom följer den disponibla inkomstökningen. Det skulle i siffror betyda 3-4% per år.

Faktorer som spelar in är så klart räntehöjningar och den nya fastighetsskatten. Räntehöjningar gör att det kostar betydligt mer att låna. Nya fastighetsskatten gör även den att det är dyrare att låna på grund av räntan på uppskov. Samtidigt håller den villapriserna under armarna med taket på fastighetsskatten.

Mäklarstatistik (Kapitalnet)
Fortsatt lägre priser på borätter (Ekonominyheterna), (DN)
"Bostadsmarknaden osäkrare än någonsin" (DN)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar