2008-09-04

Precis som väntat

Som jag gissade förra veckanhöjde Riksbanken idag styrräntan men sänkte räntebanan. Den tidigare prognosen om ytterligare en höjning i år är nu borta och räntan väntas ligga kvar på den nya nivån, 4,75%, resten av året.

Jag må vara partisk, då jag har bolån med rörlig ränta, men jag tycker beslutet är tämligen vansinnigt. Att möta signalerna om lågkonjunktur med att höja räntan är svårt att förstå. Visst är KPI-inflationen hög, men till stor del beroende på deras egna räntehöjningar, och även till skenande oljepris som nu har sjunkit tillbaka markant.

Ska räntan höjas så fort vi har hög inflation och sänkas så fort den är låg så vore det ganska enkelt att ersätta direktionen med ett dataprogram. Visa lite taktsinne!

Nedan ser ni hela den nya räntebanan. Siffrorna är kvartalsgenomsnittet i procent. Siffran inom parantes är förra räntebanan.

3kv 08 4kv 08 3kv 09 3kv 10 3kv 11
Reporänta 4,5 (4,5) 4,7 (4,8) 4,6 (4,9) 4,3 (4,6) 4,3 (4,4)

4 kommentarer:

 1. Helt rätt, ikväll kommer jag också med ett surt inlägg. Dock efter lite pingpong spelande

  SvaraRadera
 2. jag får väl balansera med ett positivt inlägg. jag tycker det var helt rätt av Ingves att höja. Det är förstås inte svart eller vitt här men jag TROR, precis som Riksbanken, att den höga inflationstakten i resten av världen är ett problem. Det finns risk för import av denna (precis som vi importerade deflationstendenser från tex Kina under flera år). Mycket av denna inflation beror på dåligt kapacitetsutnyttjande och allmänna pris/löne-uppgångar i dessa länder. Alltså inte bara olja och andra råvaror.
  personligen tror jag också man ska ta hänsyn till den extrema uppgången på bostadspriser och se det som ngn sorts inflation. Detta är dock inte officiellt ngt Riksbanken tar hänsyn till.
  Slutligen, det är väl inte så troligt med en höjning till men man ska nog inte utesluta det.

  hälsn,
  hans

  SvaraRadera
 3. Jag gillar räntehöjningar trots att jag har lån för när de höjer räntan så går börsen ofta ner vilket betyder att jag får mer aktier/fonder för mina pengar. Synd bara att inte ränteökningarna sker närmare det datum jag köper! :P

  SvaraRadera
 4. Jag håller inte med dig. Riksbanken har ett mycket enkelt uppdrag nämligen att hålla inflationen runt 2%, idag är den över 4%. Verktyget som Riksbanken har till sitt förfogande är styrräntan. Valet är därmed väldigt enkelt även om det naturligtvis inte är roligt alla gånger med en räntehöjning.

  Goda tider följs av dåliga. Det går inte att förändra genom att låta inflationen skena.

  mvh Charlie

  SvaraRadera