2008-09-15

Riktigt dåligt

För en dryg timme sen kastade Lehman Brothers, en av världens största investmentbanker, in handduken och ansökte om konkursskydd. Den förre amerikanske riksbankschefen Alan Greenspan har i en kommentar på morgonen sagt att det är det absolut värsta han har sett under hela sin karriär. Lehman har dock varit i gungning ganska länge så det är inte en blixt från klar himmel, men att det skulle gå så illa att dom inte ens hittade någon köpare till verksamheten är förvånandsvärt.

För ett halvår sen var det Bear Stearns som kollapsade, men då köptes hela firman upp till vrakpris av konkurenten JP Morgan. Att Lehman inte ens kan säljas är tecken på att saker och ting stod än värre till än man sett hittills, och sannolikt värre än hos Bear Stearns. Räddningen av Bear Stearns var början på rallyt i våras medan bristen på räddning hos Lehman kan mycket väl tänkas vara början till fortsättningen på raset under hösten. Dom asiatiska börser som håller öppet för tillfället rasade markant på beskedet i alla fall.

Lehman Brothers ansöker om konkurs (DN)

2 kommentarer:

 1. Jag håller med om att detta är riktigt illa. Troligtvis var Fed tvungna att ge Lehman Brothers kalla handen eftersom det är för tillfället väldigt många som vill ha hjälp av Fed, inte bara banker.

  Även om man har hört att det står illa till blande de amerikanska bankerna så blev jag ändå förvånad. Jag trodde att ekonomin skulle gå mot en ljusning och att räddningen av Freddie Mac och Fannie Mae var en vändning. Tji fick jag.

  mvh Charlie

  SvaraRadera
 2. Hej Charlie!

  Jo, jag är synnerligen förvånad här. Spekulanten inom mig ville gärna köpa Lehman-aktier förra veckan när dom rasade men den Defensive Investeraren inom mig satte som tur var stopp för det. Spekulantens motivation var att det kan aldrig gå helt åt skogen för ett så stort bolag, kursen kommer definitivt att repa sig på lite sikt... Inte för sent än, men det ser ju inte direkt ljust ut...

  SvaraRadera