2010-09-23

Var f*n är min demokrati?

Var f*n är min demokrati? frågar jag mig på äkta Uggla-manér efter uppgifterna om att Alliansen fått flest röster, men ändå inte får flest mandat. Jag kan förvisso första systemet som gjort att det blir så, men nu när vi har folkets röster i hand och odemokratin är uppenbar så borde det väl ligga i en väl fungerande demokratis intresse att lösa problemet och göra så mandatfördelningen återspeglar valresultatet? Det överordnade i en omröstning är väl att flest röster vinner? Ingen kan väl på allvar mena att vissa medborgares röster ska väga tyngre än andras?

Till det kan läggas den senaste nyheten om att röster hanterats felaktigt i ett av de distrikt där det bara skiljer några få röster för att ge Alliansen ett extra mandat med nuvarande regelverk. Dessutom är det ett antal röster som inte räknats på grund av felaktig hantering. Det hade kanske inte varit så dumt att få hit några danska valobservatörer ändå...

Risken finns tydligen nu för nyval, även om jag själv är skeptisk till det. Och en risk med nyval är att det, som Cornucopia är inne på, skulle ge SD ännu fler röster efter att etablisimanget fortsätter mobba dom. Jag är inte lika säker. Nu har ju deras politik blivit mer synlig sen dom kom in, och nu på morgonen kan jag notera att en av deras invalda väljer att hoppa av efter att ha läst partiprogrammet lite nogrannare.

Update: Nu är allt färdigräknat och det slutade med att Alliansen faktiskt fick färre röster än övriga invalda partier. Jag håller dock fast vid min argumentation och i skenet av det vänder jag helt på min slutsats. Givetvis ska inte Alliansen få majoritet av mandaten! Jag tycker dock fortfarande att systemet behöver göras om ifall det i nästa val skulle bli så att någon part får majoritet av rösterna, men inte av mandaten, vilket helt uppenbart är möjligt med nuvarande system.

6 kommentarer:

 1. Vi har inte demokrati i Sverige och har inte haft på länge. Det är snarare dold fascism som gäller.

  Fascism kan sammanfattas med: "maktgrupper som styr och ställer i samhället. Andra små grupper och individer måste motvilligt följa efter för risk för reprisalier".

  Minoriteten borde ju ha lika mycket rätt att få som de själva vill som den stora majoriteten ifall det ska vara en äkta demokrati. Eller hur?

  Men så är det inte. Individens rätt i Sverige är utesluten helt för vi tänker i "kollektiv" här. Den stora massan går alltid före alla andra och det kan ju knappast, med seriositet, kallas för en demokrati.

  Kolla gärna upp det där med fascism och jämför med hur Sverige styrs idag. Det finns goda likheter. Inte lika militanta, men grunden är densamma.

  NOTE: enda skillnaden mellan Sverige och Mussolini Italien är att vi inte har en massa militärer springandes på gatorna här. Vår fascism är dold med idéen om "socialism".

  SvaraRadera
 2. Vänd på det kan inte vara lätt att vara sdare i ett hav av sossar. Och sen kan han vara mån om familj och vänner och därför hoppa av i rädsla för att folk ska tycka illa om honom. jag förstår han Gällivare är ett litet samhälle. Vi har ett förtryck av politiska åsikter i Sverige om dessa inte passar in i det politiskt korrekta. Många aktiva sdare hoppar av sina uppdrag efter hot trakasserier och hot om våld. Så har det blivit i Sverige.

  SvaraRadera
 3. men familjerna kanske tar en egen risk när de kommer hit som asylflyktingar? man kan väl inte beskylla sveriges grundlag för detta?

  SvaraRadera
 4. När blev deras politik mer synlig? Jag tycker att smutskastningskampanjerna enbart står som spön i backen, och själva har de inte uttalat sig ännu, utan media låter fördomarna flöda, som att "alla utlänningar ska kastas ut". Kan inte sådana infama påståenden fällas för förtal??

  SvaraRadera
 5. Svar till den första anonyma: nej vi har inte militärer på gatorna, men vi har lojala journalister som fungerar som maktens megafoner och har precis samma roll som militären hade på fascisternas gator.

  SvaraRadera
 6. Anonym 2: Visst kan det vara så att Gällivare-killen blev mobbad för sina åsikter och hävdade att han inte förstått något och tog tillbaka allt... Mer troligt är dock att han värvades på liknande sätt som dom värvades på Gotland inför Lena Sundströms ögon och kamera, vilket visades i SVT:s "Dom kallar oss rasister". Där sa värvarna att dom som skulle stå på listan fick ha i princip vilka åsikter som helst och driva vilka frågor som helst eftersom det var dom som bäst visste vad Gotlänningar tyckte var viktigt...

  Cavatus: Den blev synlig i och med intervjuer med Jimmie Åkesson här och där, bland annat i Agenda på SVT. Även Björn Söder har fått en del medial uppmärksamhet senaste veckan.

  SvaraRadera